Pénzcentrum

Vedd komolyan a fizetési meghagyást! (X)

2020.09.03. 05:00

Mit tegyek, ha fizetési meghagyást kézbesít a postás? Ha tényleg tartozom, de most nem tudok fizetni? Vagy ha valami tévedés történt, mert mindent mindig időben visszafizetek? Netán az a jó megoldás, ha át sem veszem a levelet? Vagy ha már átvettem, dobjam ki? Bármely helyzetben is vagy, egy biztos: nem az a megoldás, hogy homokba dugod a fejed. Lépni kell, különben könnyen lehet, hogy a végrehajtó heteken belül leemeli a pénzed jelentős részét a számládról.

A fizetési meghagyás nem egy egyszerű felszólítás, amelyben például egy hitelező vagy ügyvédje felszólítja az adósát, hogy rendezze a tartozást. A fizetési meghagyás egy hivatalos irat, amelyre, ha nem válaszolunk, akkor jogerőre emelkedik, és a benne szereplő összeg végrehajthatóvá válik mindenféle további eljárás nélkül. Ezért, ha fizetési meghagyást kapsz, akkor mindenképpen vedd át a postástól, és reagálj rá határidőben, a kézhezvételtől számítva tizenöt napon belül.

Fizetési meghagyásos eljárást jellemzően közüzemi vagy telekommunikációs szolgáltatók, követeléskezelők, bankok kezdeményeznek olyan ügyféllel szemben, aki nem fizette be a szolgáltatás díját vagy nem törlesztette kölcsönét a határidőre. Ugyanígy kezdeményezhetnek eljárást társasházak az elmaradt közös költség miatt, önkormányzati cégek ki nem fizetett parkolási díjak miatt vagy akár magánszemélyek is, ha kölcsönt adtak, és nem kapják vissza a pénzüket. A fizetési meghagyást a jogosult (akinek tartoznak) kérelmére a közjegyző küldi ki a kötelezett (aki tartozik) lakcímére vagy tartózkodási helyére, cég esetén székhelyére.

Ha nem veszed át, nem tudsz reagálni

Nem lehet azzal hátráltatni vagy megúszni egy jogos követelés megfizetését, hogy ha nem veszed át a fizetési meghagyásról szóló iratot a postástól. A második kézbesítési kísérlet utáni ötödik munkanapon ugyanis a küldeményt kézbesítettnek tekintik. Ilyenkor a fizetési meghagyás jogerőre emelkedik, és a jogosult végrehajtást kezdeményezhet ellened. Ugyanez történik, ha átveszed az iratot, de nem foglalkozol vele.

Ha valóban tartozol, kérhetsz részletfizetést

Ha valóban tartozol, például egy törlesztőrészlettel vagy egy számla összegével, akkor, ha tudod, fizesd be az elmaradást. Ha anyagi körülményeid ezt nem teszik lehetővé, akkor kérj halasztást, részletfizetést. Erre tizenöt napod van. Magánszemélyként szóban kérheted ezt bármely közjegyzőnél vagy levélben az eljáró közjegyzőnél. Ha a közjegyző helyt ad a kérelemnek, akkor figyelj arra, hogy mindig pontosan, időben fizesd a részleteket. Ha csak egyszer is megcsúszol vagy elmaradsz, a jogosult a teljes, még meg nem fizetett összegre megindíttathatja a végrehajtási eljárást.

Ha nem jogos a követelés, mondj ellent

Előfordulhat az is, hogy nem tartod jogosnak a követelést. Például vitatod a tartozás összegét, vagy időközben már rendezted a hátralékot, esetleg nem is állsz kapcsolatban azzal a szolgáltatóval, aki a fizetési meghagyást kezdeményezte. Ilyenkor se vedd félvállról a dokumentumot, hanem mondj ellent. Ha ugyanis nem foglalkozol vele, akkor azt úgy fogják tekinteni, mintha elismerted volna a követelést, és az végrehajthatóvá válik.

Ellentmondani magánszemélyként bármely közjegyzőnél lehet szóban, vagy postai úton annak a közjegyzőnek címzett beadványban, aki kibocsátotta a fizetési meghagyást. Cégként, civil szervezetként vagy egyéni vállalkozóként viszont csak elektronikusan, a MOKK rendszerén keresztül terjeszthető elő az ellentmondás. Még indokolnod sem kell. Ha határidőben, szabályosan ellentmondással élsz, akkor a fizetési meghagyásos eljárás perré alakul, és a felperesnek kell bizonyítania, hogy jogos a követelése.

Sem a fizetési meghagyás kezdeményezésénél, sem az ellentmondásnál nincs szükség indoklásra, bizonyítékok csatolására. Ugyanakkor, ha bíróság elé kerül az ügy, ott már szükség lesz a bizonyítékokra.

Ellentmondani azonban csak akkor érdemes, ha valóban alaptalan vagy túlzott a követelés. Ha tényleg tartozol, akkor csak az időt tudod húzni, viszont közben növeled a költségeidet. A bírósági eljárás végén ugyanis fizetned kell, és nem csak a tartozást, hanem a kamatokat és a perköltségeket is.

Ha nem tudtad átvenni, nyújts be kifogást

Ha valamiért nem tudtad átvenni a fizetési meghagyást - például kórházi kezelés alatt álltál, otthoni karanténban voltál, arra jogosulatlan vette át a küldeményt, esetleg rossz címre küldték - lehetőséged van úgynevezett kézbesítési kifogást benyújtani. Aki ellen a fizetési meghagyás alapján végrehajtás indul, az az eljárásról történő tudomásszerzésétől számított 15 napon belül tehet kézbesítési kifogást az eljáró közjegyzőnél.

(X)


URL: https://www.penzcentrum.hu/hitel/vedd-komolyan-a-fizetesi-meghagyast-x.1101860.html