Pénzcentrum

Mennyi a gépjárműadó 2020 során és hogyan működik a gépjárműadó törvény?

2020.08.14. 15:06

Mi a gépjárműadó mentesség, hogyan működik a gépjárműadó törvény? Tudd meg, a gépjárműadó mennyi, mikor és ki fizeti, illetve miért hasznos a gépjárműadó kalkulátor?


A gépjárműadó 2020 során is egy olyan teher, ami mindannyiunkat érint. Cikkünkben részletesen kifejtük, mit kell tudni a gépjárműadó törvény kapcsán, pontosan milyen magyar és külföldi nyilvántartású járművekre vonatkozik és hogy a gépjárműadó kalkulátor hogyan nyújthat számunkra egyszerű segítséget a hétköznapokban. Megválaszoljuk azt a gyakori kérdést is, miszerint a gépjárműadó szedése állami vagy önkormányzati feladat 2020/2021 alatt, illetve milyen esetekben áll fenn a gépjárműadó mentesség.

Mi a gépjárműadó?

Magyarországon minden magyar hatósági rendszámtáblával ellátott gépjármű, pótkocsi és a Magyarország területén közlekedő, külföldi nyilvántartású tehergépjárművek után gépjárműadó (régen súlyadó) fizetése kötelező. Ezen felül nyilvántartjuk a nem kizárólag magánhasználatú gépjárműveket, amelyek után a cégautóadó fizetése szükséges, ám ebben a cikkben csak a gépjárműadó kifejtésére kerül sor.

A gépjárműadó törvény vonatkozik a következő járművekre:

A gépjárműadó törvény szerint a törvény hatálya nem terjed ki a következő járművekre:

Ki fizeti a gépjárműadót?

Azt, hogy a gépjárműadó ki fizeti, szintén a gépjárműadó törvény határozza meg: aki a járműnyilvántartásban az év 1. üzemben tartóként/tulajdonosként van megjelölve - több tulajdonos esetén az fizeti, akinek a neve a forgalmin van! Gépjármű újra forgalomba-helyezése esetén: aki a forgalomba helyezés hónapjának utolsó napján a hatósági nyilvántartásban tulajdonosként szerepel. Az adóalany halála esetén pedig az adófizetési kötelezettség a nem-üzembentartó tulajdonosra száll, ha ilyen nincs, akkor a következő tulajdonosra.

Gépjármű tulajdonátruházás

Az átruházónak legkésőbb az átruházás évét követő 15 napon belül jelentenie kell az eseményt. Ha forgalomból kivont gépjárművet visszahelyeznek az átadás során a forgalomba, a következő hónap első napjától az átruházó nem minősül adóalanynak. Ha a tulajdonátruházás bejelentése nem történik meg, akkor a tulajdonátszállás bejelentése évének utolsó napjáig az előző tulajdonos az adóalany.

Mikortól kell gépjárműadót fizetni, mikor nem?

A gépjármű forgalomba helyezését követő hónap 1. napjától kell fizetni (ideiglenes rendszámtáblák speciális eseteiben már a rendszámtábla kiadásától). A gépjárműadó fizetése szünetel, ha változásra okot adó körülmény jön létre, vagy ha a hatóságok kivonják a forgalomból, illetve kérelemre is lehet szüneteltetni, ha jogellenesen került ki a jármű az adóalany birtokából.

Gépjárműadó mentesség

Mentes az adó alól a:

A gépjárműadó mennyi 2020-ban (magyar nyilvántartású gépjárművek esetében)?

1. Gépjármű esetében az adó mértéke

2. Az adó mértéke az adóalap minden megkezdett 100 kilogrammja után

Hogyan számol a gépjárműadó kalkulátor?

Az internetes gépjárműadó kalkulátor programok használata nagyon egyszerű: állítsuk be az autó gyártási évét és a teljesítményét lóerőben vagy kilowattban kifejezve, a rendszer pedig elvégzi helyettünk a munkát.

A gépjárműadó mikor kell fizetni?

Az érték egy évre vonatkozik, amelyet kétrészletben, félévente fizetünk.

Kinek fizetjük a gépjárműadót?

A gépjárműadó 2020 és 2021 során a válsághelyzetre való felkészülés tekintetében teljes egészében az államot illeti meg. 2013 előtt ezt a terhet az önkormányzatoknak fizettük, ám az elmúlt években a gépjárműadó előbb 60-40%-ban, majd teljesen átszállt az államra.


URL: https://www.penzcentrum.hu/utazas/mennyi-a-gepjarmuado-2020-soran-es-hogyan-mukodik-a-gepjarmuado-torveny.1100734.html