Pénzcentrum

Betesz a koronavírus a kollégista létnek: erre készülhetnek ősszel a diákok

2020.08.12. 11:02

A koronavírus, ahogy szinte mindent, a kollégiumi életet is átrajzolja. Fokozott higiéniai előírások, szigorúbb szabályok, a látogatók fogadásának korlátozása - erre kell készülnie azoknak, akik a 2020/2021-es őszi félévben kollégisták lesznek. Van olyan fővárosi egyetem, amelyik a beköltözést is komoly feltételekhez köti, a határon túlról érkező diákok nehéz helyzetbe kerülhetnek.


Ahogy a 2019/2020-as tanév második féléve sem volt szokványos, úgy a 2020/2021-e tanév őszi szemesztere sem lesz az. Ennek megfelelően az oktatás sem a megszokott módon kezdődik majd. Az ELTE-n például úgynevezett hibrid oktatásra készülhetnek a diákok, ami azt jelenti, hogy bizonyos kurzusokat online fognak megtartani, másokat viszont az egyetem épületeiben, a diákok és az oktató személyes részvételével. Hasonló modell várható a Semmelweis Egyetemen, az intézmény a 24.hu megkeresésére közölte, minden nagy létszámú előadás online zajlik majd, míg a kis létszámú szemináriumi órákon és a gyakorlaton személyesen kell részt venni.

Idén a tavalyi évhez képest 20 ezerrel kevesebben, 91 460-an jelentkeztek a felsőoktatásba, szeptembertől 68 112-en kezdhetik meg egyetemi vagy főiskolai tanulmányaikat. A hallgatók jelentős részének jelentene megoldást a kollégiumi elhelyezés. Kíváncsiak voltunk, milyen változások várhatóak az őszi félévben e téren: változik-e a kollégiumi férőhelyek száma a tavalyi évhez képest, a COVID-19 miatt változnak-e a kollégiumi hétköznapok, számíthatnak-e a kollégisták speciális szabályok bevezetésére.

Több felsőoktatási intézményt is megkerestünk, volt olyan egyetem, a SOTE például, amely jelezte, augusztus második felére tisztázódik majd, hogyan alakulnak a kollégiumi férőhelyek és szabályozások.

Budapesti Corvinus Egyetem

A Budapesti Corvinus Egyetem három budapesti kollégiumot működtet, a Földes Ferenc Kollégiumot, a Kinizsi Kollégiumot és a Tarkaréti Kollégiumot. Emellett a Székesfehérvári Campushoz is tartozik egy kollégium.

A Tarkaréti Kollégiumban, valamint a Kinizsi Kollégiumban 400-400 főt, a Földes Ferenc Kollégiumban mintegy 300 főt, a székesfehérvári épületben pedig 50 főt várunk, ahogy az eddigi tanévekben is

- írták megkeresésünkre, hozzátéve, a bejáratoknál kézfertőtlenítő adagolókat helyeztek el, a kollégiumok portáin térítésmentesen lehet kérni fertőtlenítő szert, a mosdókban a szappanadagolókat fertőtlenítő szappannal töltötték fel. A gyakran használt felületeket gyakrabban fertőtlenítik, és várhatóan a látogatófogadások korlátozva lesznek.

A Corvinushoz tartozó kollégiumok szeptembertől teljes kapacitással üzemelnek, ugyanakkor csak olyan hallgatókat tudunk elhelyezni, akik kollégiumbezárás esetén magyarországi lakóhelyre vagy tartózkodási helyre tudnak távozni. Erre azért van szükség, hogyha a jelenlegi körülmények változnának, és újabb korlátozásokat vezetnének be, akkor a kollégisták hazatérése biztosított legyen

- tudtuk meg az egyetemtől. Vagyis alapestben csak magyarországi lakóhellyel rendelkező hallgatók juthatnak be a kollégiumba.

Határon túliak abban az esetben, ha igazolják, hogy szükség esetén 24 órán belül át tudnak költözni máshová. Ezt az adott magyarországi ingatlan tulajdonosa tudja igazolni. A határon túlról érkezők csak akkor költözhetnek be, ha az éppen aktuális karantén kötelezettségüknek eleget tettek. A kollégiumokban nincs lehetőség elkülönített elhelyezésre. Nemzetközi hallgatókat az Egyetem nem tud kollégiumban elhelyezni, számukra biztosított lesz az online távoktatás

 - tudta meg a Pénzcentrum.

Pécsi Tudományegyetem

"Kollégiumainkban szigorított beléptetést (személyazonosság-ellenőrzést, ki- és belépésről bejegyzést) vezettünk be, amelyet az egészségügyi kockázatok megszűnéséig fenn kívánunk tartani. A közösségi helyiségek használatának feltételeit szigorítottuk, egyes helyiségtípusok használatát pedig az egyidejűleg bent tartózkodó személyek számától függően, korlátozottan tettük elérhetővé.

A beköltözést megelőzően a hallgatók által kitöltött ún. pre-triázs íven benyújtott nyilatkozat alapján mérjük fel az egyén beköltözésével felmerülő kockázatokat.

A felmérés eredménye alapján a beköltöző akár önkéntesen karanténba is vonulhat a beköltözés utáni első két hétben - ha az általa tett nyilatkozat szerint járványügyi szempontból jelenléte kockázatot jelenthet a kollégiumi közösségre" - közölte a Pénzcentrummal az intézmény, amely hozzátette, nem tervezik a lakólétszám csökkentését.

"A szociális távolságtartást, mint általános szabályt a kollégiumokra speciális formában alkalmaztuk és fogjuk alkalmazni. Ezen elsősorban a kontaktok minimalizálását és az egymással nem szoros közelségben élők találkozásainak ritkítását értjük, valamint azt, hogy a közös használatú felületeket sűrűn fertőtlenítjük, és korlátozás nélkül adunk lehetőséget a kézfertőtlenítésre" - írták.

Eszterházy Károly Egyetem

A kollégiumi helyek számát tekintve itt sem történt változás tavalyhoz képest. A szobák döntő többsége 2 fős, "a magasabb ágyszámú szobák mérete pedig lehetővé teszi a védőtávolság betartását" - jegyezték meg.

A kollégiumi portákon kihelyezett kéz és felületfertőtlenítők állnak majd a hallgatók rendelkezésére, infra lázmérőket is biztosítanak, és fokozott figyelmet fordítanak a közös terek valamint a hallgatók szobáinak takarítására és fertőtlenítésére.

"Minden más gyakorlati kérdésben egyeztetés folyik az Egyetemi vezetés, a Hallgatói Önkormányzat és a kollégiumok között, hogy hallgató, oktató, dolgozó egyaránt biztonságban és a lehetőségekhez képest kiszámíthatóan kezdhesse meg a félévet az Egyetemen" - írták megkeresésünkre.

Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem

A kollégiumi férőhelyek számában nem tervez változtatást az egyetem. A BME kollégiumainak megnyitása több óvintézkedés érvényesítése mellett történik, mint írták:

Eötvös Loránd Tudományegyetem

Az ELTE összesen 17 kollégiumot és szakkollégiumot működtet vagy bérel az országban, ebből 11 épület Budapesten található.

A fővárosi kollégiumokban legfeljebb két diák kerülhet egy szobába.

A fővárosban a kieső férőhelyeket a magánkollégiumi kapacitások bővítésével és olcsó albérleti lehetőségek biztosításával pótolnák. A rendelkezésre álló kollégiumi épületein kívül egy csaknem 200 fő elhelyezésére szolgáló apartmanházat vett bérbe az ELTE a magyar hallgatók számára, a nemzetközi hallgatók részére pedig egy 500 férőhelyes magánszállást biztosítanak, valamint további 900-1300 férőhelyet kötöttek le kedvezményes áron elérhető szálláshelyeken, így összesen körülbelül 1600-2000 hallgató elszállásolására alkalmas albérleti és magánkollégiumi lehetőség érhető majd el az ELTE-sek számára.

A magánszállás típusok bérléséhez lakhatási támogatást is nyújtunk a hallgatók részére, melynek összege 20-40 ezer forint havonta

- írták megkeresésünkre.  Az óvintézkedések miatti létszámkorlátozás az ELTE vidéki kollégiumait nem érinti, az épületekben elegendő hely áll rendelkezésre az összes jelentkező kollégista fogadására.


URL: https://www.penzcentrum.hu/karrier/betesz-a-koronavirus-a-kollegista-letnek-erre-keszulhetnek-osszel-a-diakok.1100732.html