Pénzcentrum

Ilyen egyszerűen lehetsz igazi milliomos: havi 25 ezer forint kell csak hozzá

2020.07.30. 19:05

Nettó 266100 forint - ennyi volt 2020. áprilisában a hazai átlagkereset, a KSH június végi adatai szerint. Némi lefelé kerekítéssel és a piac íratlan, tízszázalékos szabályának figyelembe vételével mindez 25 ezer forint havi megtakarítást jelenthet egy munkavállalónak. De vajon mire elég ez az összeg a gyakorlatban? Csak elcsépelt PR szöveg lenne a tízszázalékos ökölszabály, és önámítás a fenti bölcsesség, vagy tényleg óriási segítséget jelenthet havi 25 ezer forintot megtakarítani a fizetésből? Erre keressük a választ az Aegon Alapkezelő segítségével.


Néhány tízezer forint napjainkban tényleg nem számít sok pénznek, ha vásárlás, pihenés, hobbi vagy szórakozás szempontjából közelítjük meg a kérdést. Ennyi pénzt könnyen kifizethetünk:

Optimistán úgy is gondolkodhat, hogy csupán a fentiek egyikéről kell lemondani ahhoz, hogy havonta 25000 forinttal gyarapodjon megtakarítási számlájának egyenlege. Ha ezen elgondolkodik, akkor máris elkezdett felelősségteljesen hozzáállni pénzügyeihez.

Ahol "életmentő" lehet havi 25000 forint

Néhány tízezer forint erejét leginkább akkor értheti meg, ha tollat ragadsz és számolgatsz picit. Íme néhány elgondolkodtató példa:

Hallgass Albert Einsteinre!

A kamatos kamat a világ nyolcadik csodája. Az, aki megérti kapja, aki nem az megfizeti

- vélte minden idők egyik legnagyobb zsenije Albert Einstein, akit senkinek sem kell bemutatni. Az alábbi táblázat kiválóan reprezentálja, miről beszélt a Nobel-díjas fizikus. (Csak egy apróság: a grafikon évi 4 százalékos kamattal számol, ami elmarad az elmúlt 100 év átlagos tőzsdei 8 %-os indexhozamától.)

A havi megtakarítások után kapott kamat ugyanis az idő előrehaladtával egyre nagyobb százalékban járul hozzá a vagyontömeg méretéhez (amíg a befizetett tőke lineárisan nő, addig az újrabefektetett kamat exponenciálisan). Akinek sikerül megértenie a fenti összefüggést, az elméletileg már megtette a legfontosabb lépést jövőbeli vagyonának megteremtéséhez.

Mi szükséges még a sikerhez?

Ha a fenti szempontok meggyőztek és elköteleződtél arra, hogy havi 25000 forintot (vagy mindenkori fizetésének tíz százalékát) megtakarítsd, akkor az nagyon dicséretes, viszont még csak félsiker. A "miért" kérdés után ugyanis a "hogyan" is megválaszolásra vár, ami legalább akkora kihívást jelenthet a gyakorlatban. Íme 5 tényező, amire érdemes ügyelnie:

A havi megtakarításokat érintő döntések során soha ne a trendeket (a nyájat) kövesse, hanem az észszerűséget. Jó példát jelent erre néhány feltörekvő európai ország állami garanciát nyújtó kötvénye, amelyeket egyes piaci szereplők még mindig méltánytalanul lenéznek, miközben a profi, szakmai befektetők évek óta rendkívül jó hozamokat érnek el rajtuk (kvázi csökkenő kockázat mellett).


URL: https://www.penzcentrum.hu/megtakaritas/ilyen-egyszeruen-lehetsz-igazi-milliomos-havi-25-ezer-forint-kell-csak-hozza.1100132.html