Pénzcentrum

Drasztikusan visszaesett a nyelvtanulók száma: ezt érték el az intézkedésekkel

2020.07.13. 09:01

Optimista becslések szerint a nyelvtanulók létszáma a kétharmadát éri el annak, amennyit tavaly ilyenkor mértek. A március-májusi időszak tekinthető nyelvvizsgák szempontjából a főszezonnak, ez év tavaszán azonban feleannyi diák sem tett nyelvvizsgát és tanult nyelviskolában, mint korábban. Kezd normalizálódni a helyzet, de 20-30 ezer diákot biztosan elveszített a piac amiatt, hogy idén nyelvvizsga-bizonyítvány nélkül is mindenki megkapta a diplomáját, a korábban bennragadtakat is.


A járványhelyzet miatti korlátozások a nyelviskolák és vizsgaközpontok piacát is erősen érintette - mondta Rozgonyi Zoltán, a Nyelvtudásért Egyesület elnöke. Bár az enyhítések óta fokozatosan térnek vissza a diákok, a létszám egyelőre meg sem közelíti a március eleji szintet - írja a Világgazdaság. Az online oktatás a korlátozások enyhítésével nem szűnt meg, és vélhetően a későbbiekben sem fog, mivel a segítségével az iskolák az egész országra kiterjeszthetik a piacukat.

A veszélyhelyzet alatt a nyelviskolák csak az előzetesen tervezett tanfolyamok és órák 10-50 százalékát tudták online megtartani - fejtette ki Berényi Milán, a Nyelviskolák Szakmai Egyesületének elnöke. A szakember szerint az enyhítések óta mintegy 20 százalékkal élénkült a piac. De a tanfolyamok 10-20 százaléka a későbbiekben is online marad, mivel ez sok tanuló és iskola számára ad olyan lehetőségeket, amelyek a területi távolságok miatt offline képzéssel nem érhetők el.

Visszatekintve, a legnagyobb problémát az okozta márciusban, hogy nagyon gyorsan kellett cselekedni. Akkor választották ki az iskolák a lehetséges platformokat, és alakították ki a digitális munkaszervezést is. A járvány második hulláma esetén azonban ezek megléte miatt már sokkal gördülékenyebb lehet az átállás.


URL: https://www.penzcentrum.hu/karrier/drasztikusan-visszaesett-a-nyelvtanulok-szama-ezt-ertek-el-az-intezkedesekkel.1099130.html