Pénzcentrum

Tíz nap extra szabadság jár ezeknek a szülőknek

2020.06.12. 14:30

Az örökbefogadás egyszerűsítéséről szóló törvényjavaslat célja, hogy minden gyermek családban nőhessen fel - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) család- és ifjúságügyért felelős államtitkára pénteken Budapesten, nevelőszülőknél tett látogatás után. Mint kiderült, az örökbefogadó szülők az örökbefogadás előkészítése időszakában évente legfeljebb tíz nap munkavégzés alóli felmentést kapnak.


Novák Katalin emlékeztetett, hogy a javaslat szerint ingyenessé és szabadon választhatóvá teszik az örökbefogadói tanfolyamot, szigorítják a vér szerinti szülő kötelezettségeit, az örökbefogadó szülők és a gyermekek közötti lehetséges legnagyobb korkülönbséget negyvenötről ötven évre emelik. A törvénymódosítás lehetővé teszi, hogy a gyerekek minél hamarabb családba kerülhessenek.

Fülöp Attila, az Emmi szociális ügyekért felelős államtitkára arról beszélt, hogy Magyarországon tavaly ezer örökbefogadás történt, amelynek több mint kétharmadában gyermekvédelemben nevelkedőket fogadtak örökbe. A gyermekvédelembe kerülő gyerekek traumákon esnek át, ezért különösen fontos, hogy minél hamarabb családi környezetben nevelkedhessenek.

A törvényjavaslat célja is az, hogy minél kevesebb gyermek "ragadjon be" a gyermekvédelemben. Az államtitkár tudatta azt is, hogy a javaslat szerint 

az örökbefogadó szülők az örökbefogadás előkészítése időszakában(a gyermekkel történő személyes találkozás céljából) évente legfeljebb tíz nap munkavégzés alóli felmentést kapnak.

Lazáryné Illés Mária, a Barnahus Szombathely, a gyermekbarát izlandi modell magyarországi pilot-programjának vezetője úgy vélekedett: a törvényjavaslattal elindult a szemléletváltás, amely a gyermekek érdekeit tartja szem előtt.


URL: https://www.penzcentrum.hu/otthon/tiz-nap-extra-szabadsag-jar-ezeknek-a-szuloknek.1097470.html