Pénzcentrum

Ez hihetetlen: Magyarországon is megterem a rizs, és nem is akárhogy

2020.06.05. 08:15

Bár a világ rizskészletének 90%-át valóban Ázsia szolgáltatja, több európai ország is sikerrel termeszti, így például Olaszország, Spanyolország, Görögország, Portugália, Franciaország, Bulgária és nem utolsó sorban Magyarország. Hazai berkeken belül azonban 1970 óta folyamatosan csökken a termőterület. Izsó Lajos a csárdaszállási Biocsárda Kft. ügyvezető igazgatója szerint, aki már kóstolta a magyar rizst, biztos, hogy utána csak azt fogja keresni.


A rizstermesztésben rejlő potenciált már a rendszerváltás előtti időkben felfedezték, az ’50-es és ’60-as években mondhatni nagyhatalomnak számítottunk európai viszonylatban az 50 ezer hektáron való termesztésünkkel. 2017-ben pozitív becslések szerint ez a szám legfeljebb 3 ezer hektár lehetett, aminek a fele Jász-Nagykun-Szolnok megyében, azon belül is Kisújszállás és Mezőtúr térségében, másik fele pedig Békés megyében, Szarvas, Csárdaszállás, Köröstarcsa és Békés települések határában terül el.

Amíg az ázsiai földrészen több ezer éves hagyományra tekint vissza a növény termesztése, addig hazánkban a ránk maradt információnk alapján csak alig pár száz éve próbálják meghonosítani. Noha tőlünk északabbra is kísérleteztek rizstermesztéssel, ezek rendre kudarccal végződtek, mivel elengedhetetlen hozzá a talaj jó vízzáró rétege, a meleg, párás légkör és a sok napsütéses óra, ezért szokás hazánkat a rizstermesztő területek északi határaként is emlegetni.

A teljes cikk a hazai rizstermesztésről a HelloVidék oldalán olvasható.


URL: https://www.penzcentrum.hu/vallalkozas/ez-hihetetlen-magyarorszagon-is-megterem-a-rizs-es-nem-is-akarhogy.1097012.html