Pénzcentrum

Magasabb nyugdíjat szeretnél? Ezzel a trükkel bárki megkaphatja a nyugdíjbónuszt

2020.06.02. 15:02

Ha a nyugdíjkorhatárunk betöltése után még inkább dolgoznánk, és ezért nem igényeljük az öregségi nyugdíjunk folyósítását, akkor a később ténylegesen igénybe vett nyugdíjunk összegét nyugdíjbónusszal növelhetjük, míg a biztonság kedvéért folyósítás nélkül megállapítani kért nyugdíj összegét rögzíthetjük, hogy ennél kisebb összegű ne lehessen a később ténylegesen folyósítani kért nyugdíjunk.


Ha valaki magasabb nyugdíjat szeretne kapni, a legkézenfekvőbb lehetőség, hogy a nyugdíjkorhatára betöltését követően tovább dolgozik anélkül, hogy igényelné a nyugdíját - mondja a Nyugdíjguru. A nyugdíjtörvény szerint az öregségi nyugdíj összege az elismert szolgálati időtől és az öregségi nyugdíj alapját képező havi átlagkereset összegétől függ, viszont az, aki legalább húsz év szolgálati idővel rendelkezik és a rá irányadó öregségi nyugdíjkorhatár betöltése után a nyugdíj megállapítása nélkül legalább 30 naptári napra szolgálati időt szerez, nyugdíjnövelésben részesül.

A nyugdíjnövelés mértéke minden 30 naptári nap után az öregségi nyugdíj fél százaléka.

Például 60 nap plusz szolgálati idő esetén 1%-kal, 90 nap esetén 1,5%-kal, 360 nap (egy év) esetén 6%-kal nő a nyugdíj összege, és így tovább, a növelési lehetőségnek, vagyis a nyugdíjbónusznak nincs felső határa. Az így elért nyugdíjnöveléssel az öregségi nyugdíj ráadásul a megállapítása alapjául szolgáló havi átlagkeresetet is meghaladhatja.

Rögzített nyugdíj

Ha valaki betölti a nyugdíjkorhatárát (és rendelkezik legalább 20 év szolgálati idővel), de bármely okból még nem kívánja igényelni a nyugdíját, viszont szeretné tudni, hogy pontosan milyen nyugdíjra számíthat, kérheti a nyugdíja rögzítését, azaz az öregségi nyugdíja folyósítás nélküli megállapítását. Ha az érintett személy a korhatára betöltésének napján még nem rendelkezne 20 év szolgálati idővel, akkor az annak megszerzését követő naptól kérheti a nyugdíja folyósítás nélküli megállapítását.

Ha a folyósítás nélküli nyugdíjmegállapítást követően tovább dolgozik úgy, hogy legalább 365 naptári napra szolgálati időt szerez, és ez idő alatt nem kéri a nyugdíja folyósítását, a tényleges nyugdíjba menetel idején választhat, hogy a nyugdíjkorhatár betöltésekor rögzített nyugdíjként kiszámított és az évenkénti emelésekkel növelt nyugdíját vagy a tényleges nyugdíjba vonuláskor kiszámított nyugdíját kéri folyósítani.

A nyugdíj rögzítésével az érintett személy védelmet szerezhet a jogszabályi változások - köztük a valorizációs szorzókat meghatározó kormányrendeletek - esetleges negatív következményeivel szemben, hiszen biztonságban érezheti magát abban az értelemben, hogy a sűrűn változó nyugdíjszabályok miatt a nyugdíja legalább a nyugdíj rögzítése során meghatározott összegű lesz, ennél kevesebb nem lehet akkor sem, ha a tényleges nyugdíjba vonulás időpontjában számított nyugdíjösszege alacsonyabb lenne a már rögzített összegnél (és időközi emeléseinél).

Nem vonatkozik ez a kedvezmény arra, akinek a részére a korhatár betöltésétől a tényleges nyugdíjba vonulásig eltelt időtartam legalább fele része alatt özvegyi nyugdíjat folyósítottak.


URL: https://www.penzcentrum.hu/nyugdij/magasabb-nyugdijat-szeretnel-ezzel-a-trukkel-barki-megkaphatja-a-nyugdijbonuszt.1096842.html