Pénzcentrum

Horror a magyar utakon: így tarthatja meg egy gyorshajtás-függő a jogosítványát

2020.05.25. 17:21

Bács-Kiskun megyében egy bordó Opellel 2019 szeptembere és 2020. május 13. között 73 alkalommal lépték át a megengedett legnagyobb sebességet. Mégis megmaradhat a sofőr jogosítványa!


Bács-Kiskun megyében egy bordó Opellel 2019 szeptembere és 2020. május 13. között 73 alkalommal lépték át a megengedett legnagyobb sebességet. A notórius gyorshatjó ezzel eddig 2,5 milliós bírságot szedett össze.

Az autó forgalmi engedélyét ugyan bevonták, de a sofőr nemhogy megtarthatta jogosítványát, még büntetőpontokat sem kapott

- írja a Bpiautosok.hu. Ennek pedig az az oka, hogy létezik egy jogi kiskapu, miszerint ha egy szabálytalanságot elkövető autóst nem érnek tetten, csupán az autójáról készül felvétel, akkor a hatóság az objektív felelősség elve alapján az üzembentartót (legtöbbször egyben tulajdonost) bünteti meg. 

Igen ám, csakhogy ha az üzembentartó azt mondja, hogy nem ő vezette az autót, és megmondani sem tudja, hogy ki ült a kocsijában, akkor a hatóság tehetetlen - legalábbis a jogosítvány bevonása szempontjából.

A rendőrség szerinte a szóban forgó ügyek mindegyikében az objektív felelősség elvén alapuló eljárás indult a gépjármű üzembentartójával szemben, amely során a gépjármű vezetőjének személye nem került beazonosításra."


URL: https://www.penzcentrum.hu/utazas/horror-a-magyar-utakon-igy-tarthatja-meg-egy-gyorshajtas-fuggo-a-jogositvanyat.1096338.html