Pénzcentrum

Figyelmeztet az Interpol: hamis gyógyszerekkel, oltóanyagokkal támadnak a bűnözők

2020.05.11. 10:45

 Fel kell készülni az Interpol vezetője szerint arra a veszélyre, hogy mihelyt kifejlesztik a koronavírus elleni oltóanyagot, a bűnözők - kihasználva a megnövekedett igényeket - hamis készítményekkel fogják elárasztani a piacot.


Jürgen Stock utalt arra, hogy nemrég hamisított védőeszközök - szájmaszkok és kézfertőtlenítők - jelentek meg a piacon. Ez a jelenség is mutatja, hogy a hamisított termékek újabb globális hulláma várható, amint elérhető közelségbe kerül az oltóanyag - tette hozzá.

Stock szerint a bűnözők világszerte gyorsan alkalmazkodtak a világjárvány okozta új helyzetre: arra törekszenek, hogy kihasználják az emberek félelmeit, aggodalmait és szükségleteit, és ennek tükrében alakítják át bűnözői tevékenységüket. Ázsiában például a bűnbandák egyre inkább próbálnak behatolni a kórházi hulladékokat feldolgozó iparágba, és erre lehet számítani a világ más részein is.

Az Interpol vezetője arra is figyelmeztetett, hogy a bűnözők a pandémiát kihasználva idős embereket próbálnak meg becsapni, például olyan trükkel, hogy pénzszűkében álló rokonoknak adják ki magukat. A kibertámadások is várhatóan megsokszorozódnak majd, mivel a kijárási korlátozások miatt nagyon sokan dolgoznak távmunkában.


URL: https://www.penzcentrum.hu/biztositas/figyelmeztet-az-interpol-hamis-gyogyszerekkel-oltoanyagokkal-tamadnak-a-bunozok.1095132.html