Pénzcentrum

Továbbra sem szárnyal a magyar tőzsde: ezért várnak most ki a befektetők

2020.05.06. 18:02

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 47,27 pontos, 0,14 százalékos csökkenéssel, 34 557,17 ponton zárt szerdán.


A részvénypiac forgalma az átlagosnál alacsonyabb, 8,4 milliárd forint volt. A vezető részvények ára vegyesen változott az előző napi záráshoz képest: az OTP és a Magyar Telekom erősödött, annak mértéke azonban nem tudta teljes mértékben kompenzálni a Mol és a Richter gyengülését.

Kéri Lajos, az Erste Befektetési Zrt. vezető üzletkötője szerint az előző naphoz hasonlóan alulteljesítő volt a BUX index, kis forgalom mellett nagyon gyenge teljesítményt nyújtott. Úgy vélte, lehetséges, hogy ez már a gyorsjelentéseknek is tulajdonítható - csütörtökön a Mol, pénteken pedig az OTP és a Richter jelent -, emiatt kivárnak a befektetők.

A vezető üzletkötő szerint a márciusi mélypontokat követő nagy emelkedések után kicsit kezdenek elbizonytalanodni a piacok. Mind Európában, mind az Egyesült Államokban megjelent már a negyedéves gyorsjelentések kétharmada, amelyek általában a koronavírus-járvány hatásai körül forognak. Azt lehet látni, hogy az S&P500 egy részvényre jutó profitja éves szinten 9 százalékos csökkenést mutat, míg Európában az 50 legnagyobb cég esetében 30 százalékos a visszaesés.

Egyfajta bizonytalanság érzékelhető, el van könyvelve ugyanis, hogy a második negyedév még sokkal rosszabb lesz, eközben azonban a tőzsdék igen magasan vannak, az S&P500 15 százalékkal, a DAX pedig 20 százalékkal marad el történelmi csúcsától - mondta Kéri Lajos. Hozzátette, a május egyébként is a profitrealizálásról szokott szólni, emiatt érdemes továbbra is óvatosnak lenni ebben a hónapban.


URL: https://www.penzcentrum.hu/megtakaritas/tovabbra-sem-szarnyal-a-magyar-tozsde-ezert-varnak-most-ki-a-befektetok.1094814.html