Pénzcentrum

Szlovéniában egy új fertőzést sem regisztráltak: Horvátországban sincs sok új eset

2020.05.03. 18:02

Egyetlen új koronavírus-fertőzést sem regisztráltak Szlovéniában, Horvátországban továbbra is egyszámjegyű az új esetek száma, derült ki a válságstábok vasárnapi sajtótájékoztatóján.


Szlovéniában az ismert koronavírus-fertőzöttek száma így 1439 maradt. Az elmúlt 24 órában két ember halt meg a Covid-19 betegség következtében, a járvány halálos áldozatainak száma ezzel 96-ra nőtt. A járvány megjelenése óta a kétmillió lakosú országban 55 520 koronavírustesztet végeztek. A diagnosztizált betegek közül 59-en vannak kórházban, közülük 21-et ápolnak intenzív osztályon.

Járványügyi szakemberek szerint bár lassul a járvány terjedése, és a járványügyi helyzet ellenőrzés alatt áll, az elkövetkező napokban, hetekben és hónapokban is be kell tartani a közösségi távolságtartás szabályait, a higiéniai előírásokat és a még mindig érvényben lévő, a járvány megfékezésének érdekében elfogadott korlátozásokat.

A szomszédos Horvátországban 24 óra alatt nyolc új esettel - öttel többel, mint egy nappal korábban - 2096-ra nőtt a regisztrált fertőzöttek száma. Az elmúlt napban történt két halálesettel 79-re emelkedett a halálos áldozatok száma. Az első fertőzés valamivel több mint két hónappal ezelőtti megjelenése óta 1489 beteget nyilvánítottak gyógyultnak. Pillanatnyilag 231 beteget kezelnek kórházban, közülük 15-en vannak lélegeztetőgépen. A négymilliós országban eddig 38 084 koronavírustesztet végeztek.

Mivel jelentősen lassult az új koronavírus terjedése Horvátországban és Szlovéniában is, szigorú óvintézkedések mellett a kormányok fokozatosan enyhítenek a korlátozásokon és újraindítják a gazdaságot. A bevásárlóközpontokban működő üzleteken kívül minden bolt kinyithatott a héten, hétfőtől pedig elkezdhetik működésüket azok a kávézók és éttermek, amelyek rendelkeznek terasszal, továbbá a fodrász- és kozmetikai szalonok, valamint május közepétől az óvodák és általános iskolák is.


URL: https://www.penzcentrum.hu/biztositas/szloveniaban-egy-uj-fertozest-sem-regisztraltak-horvatorszagban-sincs-sok-uj-eset.1094516.html