Pénzcentrum

Ezeket a magyar vállalkozókat is tönkreteheti a koronavírus: rosszul döntöttek cégalapításkor

2020.04.27. 16:54

Magyarországon a társas vállalkozások jelentős része a tulajdonosok lakcímén működik, ez a koronavírus járvány idején külön nehézség elé is állíthatja a vállalkozók egy részét.


A hazai társas vállalkozások jelentős része mikrovállalkozás, így részben természetes, hogy sok vállalkozás székhelye esik egybe valamelyik tulajdonos lakcímével. Azonban ez a gyakorlat távolról sem csak a kisvállalatokra jellemző, a jelenség szép számban azonosítható a nagyobb vállalkozások körében is az Opten elemzése szerint.

Hazánkban a vállalkozások 37,5 százalékának esik egybe a székhelye valamelyik tulajdonos lakcímével. Ez teljesen természetes egy mikrovállalkozás esetében, de gyakorlatilag kézenfekvő alternatíva minden induló vállalkozás számára. A gyakorlat csökken a cégméret növekedésével, de még a legnagyobb vállalkozások körében is meglepően magas ez az arány. Még az 1 milliárd forint nettó árbevételt meghaladó vállalkozások körében is 6 százalék felett van a tulajdonos címére bejegyzett vállalkozások száma.

Természetesen az, hogy egy vállalkozás székhelye a tulajdonos címével megegyezik, nem jelenti feltétlen azt, hogy a munka teljes egészében ott zajlik. A cégek rendelkezhetnek a székhely mellett telephellyel, fiókteleppel, de megjelölhetik külön a központi ügyintézés helyét is. Ezek mellett is előfordulhat, hogy egy vállalkozás csak kényelmi szempontból nem módosította még a székhelyét, de érdemi tevékenység nem folyik a bejegyzett székhelyen. A székhely azonban általánosságban jelentős szerepet tölt be mind gyakorlati, mind adminisztrációs, mind cégjogi értelemben, így annak komoly jelentősége van, ha egy tulajdonos a saját címén működteti a vállalkozást.

Ennek napjainkban különös jelentősége lehet, hiszen ez a koronavírus járvány idején plusz kérdéseket is felvet. Alapvetően, ha egy vállalkozás kisebb családi cég, és a cégben csak közeli családtagok dolgoznak, akkor ők akár még jobb esélyekkel is indulnak a home office bevezetésében. Természetesen ez is tevékenységfüggő, még a legkisebb családi vállalkozásokat is károsan érintheti a kötelező távolságtartás, ha az ügyfélkörükkel, beszállítóikkal nem tudják tartani a kapcsolatot.

A nehézségek ott kezdhetnek erősebben körvonalazódni, ahol a tulajdonosi kör több családból kerül ki, vagy a tulajdonosokon kívül mások is dolgoznak a cégben. Jelenleg 194 ezer vállalkozás működik valamelyik tulajdonos címén, ezen vállalkozások közül 74 ezer olyan, ahol a tulajdonosok címe nem egyezik. Azonban még ezeken felül is több tízezer olyan tulajdonos lakhelyére bejelentett vállalkozás van, ahol az ügyvezető címe eltér, vagy egyéb alkalmazottak is dolgoznak a vállalkozásban. Így a koronavírus következtében bevezetett korlátozások vélhetően sok cégnél akadályozzák közvetlenül is a munkavégzést.

A hazai cégvezetési gyakorlatra jellemző érdekesség, hogy jelenleg 65 ezer cégtulajdonos van az országban, ahol a cégtulajdonos címén egyéni vállalkozás is működik. A korlátozások tehát valójában ennél is összetettebb hatást eredményezhetnek, hiszen több vállalkozás tevékenysége is összpontosulhat egy lakcímen.

Regionális kitekintésben Pest, Jász-Nagykun-Szolnok és Hajdú-Bihar megyében a legmagasabb a tulajdonos címére bejelentett vállalkozások aránya, míg Budapesten, Zala és Vas megyében a legalacsonyabb.


URL: https://www.penzcentrum.hu/vallalkozas/ezeket-a-magyar-vallalkozokat-is-tonkreteheti-a-koronavirus-rosszul-dontottek-cegalapitaskor.1094068.html