Pénzcentrum

Itt az MNB bejelentése: több ezer milliárd forintot tolnak bele a magyar gazdaságba

2020.04.07. 14:14

A Magyar Nemzeti Bank tarott tájékoztatót Matolcsy György a jegybank elnöke, Kandrács Csaba, Nagy Márton és Patai Mihály a jegybank alelnökei részvételével. A sajtótájékoztatón bejelentették a jegybank újabb válságkezelő lépéseit, melyek a kormány gazdaságvédelmi akciótervét egészítik ki.


"Cél, hogy Magyarország visszakerüljön a növekedési pályára" - kezdte Matolcsy György, a Jegybank elnöke a tájékoztatást.

Majd, a következő döntéseket emelte ki:

Kandrács Csaba alelnök szerint a pénzügyi rendszer összehasoníthatatlanul jobb állapotban van, mint 2013-ban, amikor az új MNB-vezetés felállt. A bankok tőkésítettsége 18 százalék körül, a késedelmes hitelek aránya 5 százalék alatt van, és felügyeleti eszközök garantálják, hogy ne épüljenek vissza a korábbi rendszer szintű problémák. A minősített lakáshitelek állománya mintegy 1000 milliárd forint ma már, az új lakáshitelek döntő többsége fix kamatozású, a fogyasztóbarát az otthonbiztosításokkal folytatódik, és lesz a következő évtől fogyasztóbarát személyi kölcsön is.

Nagyon jól sikerült az azonnali fizetési rendszer első hónapja. Úttörő vállalkozás volt, hiszen a világon először egy bankrendszer egészét lefedi a szolgáltatás. Technikai és ügyfélélmény értelemben is kiválóan működik a rendszer, 9,3 millió átutalás volt egy hónap alatt, ez 1363 milliárd forint összvolument jelent, több mint 99,9% az 5 másodpercen belüli átutalások aránya, 92 százalék pedig 2 másodpercen belül jutott el. A rendszer sikeresebben startolt, mint a példaként előttünk álló Dániában vagy Szingapúrban. Az átutalások 31 százaléka éjjel vagy hétvégén ment végbe, egy átlagos szombat-vasárnap 100 ezer átutalás, egy átlagos hétköznap 400 ezer átutalást hozott - ismertette Patai Mihály alelnök.

 

Foto: MTI/Koszticsák Szilárd


URL: https://www.penzcentrum.hu/hitel/itt-az-mnb-bejelentese-tobb-ezer-milliard-forintot-tolnak-bele-a-magyar-gazdasagba.1092350.html