Pénzcentrum

Óvatosan az online vásárlással: ezzel a hatással rengetegen nem számolnak

2020.04.07. 13:01

Sokan a négy fal között most ugyanúgy végzik a munkájukat, anyagi biztonságban vannak, mégis kétségekkel küzdenek: hogyha személyesen biztosan nem is mennek el shoppingolni, vásároljanak-e online. Van, aki a fertőzéstől tart, mások nem tartják helyesnek, hogy ők vásárolgatnak, míg más elvesztette minden bevételét. Azonban van, aki úgy gondlja, éppen segítené ezzel a gazdaságot, ha nem tagadna meg magától egy-két dolgot. A Pénzcentrum ezeket a bizonytalanságokat igyekszik most eloszlatni: mutatjuk, mikor ajánlatos és mikor nem online vásárolni.


Rengeteg üzlet zárt be a veszélyhelyzetre való tekintettel, és amelyek még nyitva vannak - és nem élelmiszert, háztartási szereket, vagy gyógytermékeket árulnak - ott a forgalom jelentősen megcsappant. Ez nem is csoda, hiszen most a legtöbb, amit magánemberként a vírus terjedése ellen lehet tenni a saját és mások egészsége érdekében, hogy senki sem mozdul ki otthonról, ha nem muszáj. Emiatt nyilván nem járnak az emberek shoppingolni sem.

{{KAPCSOLODO:1092168}}

Azonban az online piacterek, webáruházak nagy része változatlanul "nyitva van", tehát akinek shoppingolni támad kedve, ezt megteheti online is, mert elviekben van rá lehetősége. Viszont kérdés, hogy nem érdemes-e inkább visszafognia magát az embernek a veszélyhelyzet idejére? Megfertőződhet-e bárki a csomagok által? Most inkább a spórolásra kell koncentrálni? Vagy épp ellenkezőleg: így járulhatunk hozzá, hogy ne menjenek tönkre a kereskedők, és ne zuhanjon be a gazdaság? Ha ettől valaki jobban érzi magát, kevésbé szorong, akkor miért ne? Ezekre a kérdésekre keressük a választ.

{{KAPCSOLODO:1091856}}

Biztonságos-e az online shoppingolás?

Egyelőre azzal kapcsolatban nincs hivatalos álláspont, hogy csomagok által meg lehet-e fertőződni. Most a kiszállítást végző futárszolgálatok, és a posta is nagyobb figyelmet fordít a fertőtlenítésre, de érdemes óvatosnak lenni.
A koronavírus képes megtapadni olyan felületeken is, mint a kartonpapír, fém, vagy műanyag.

Ezért egyrészt, ha van rá lehetőség, rendelésnél válasszuk az érintésmentes kiszállítást. Ebben az esetben a vevőnek nem kell érintkeznie a futárral, nem kell aláírnia, nem kell megközelítenie. A vírushordozó közeg csak maga a csomag lehet. Ezért fontos, hogy ha van rá lehetőség, akkor kesztyűben fogjuk meg a csomagunkat és a csomagolást azonnal dobjuk ki, a lakásba lehetőleg már anélkül vigyük be a rendelt árut. Ezután fertőtlenítsük le a kezünket és a tárgyat, amit rendeltünk.

A lényeg, hogy legyünk nagyon elővigyázatosak, minden "kintről érkező" dologgal, ami a lakásunkba hozhatja a fertőzést. Ez természetesen nem csak a netről rendelt csomagokra igaz hiszen azt a zacskó száraztésztát, amit a boltban vásároltunk, szintén megfoghatta vagy letüsszenthette fertőzött személy. Így akárcsak ezeknél, az online vásárolt termékeknél is fontos a fertőtlenítés, óvatosság.

Nem helytelen-e éppen most vásárolgatni?

Természetesen azoknak, akik nehéz anyagi helyzetbe kerültek, vagy úgy vélik, hogy van rá esély, hogy elveszítsék a munkájukat, azoknak egyáltalán nem ajánljuk a felesleges pénzköltést. Csak a legszükségesebb dolgokat vásárolják meg.

Sokakban felmerül viszont a kérdés, akiknek az anyagi helyzete nem került veszélybe, hogy etikus-e ilyenkor vásárolni, illetve nem kellene nekik is inkább vészhelyzet esetére spórolniuk. Ann Gallagher a Surrey-i egyetem etika professzora szerint ez azért is nehéz kérdés, mert ezt mindenkinek a saját egyéni helyzetének tükrében kell mérlegelnie - mondta el a Huffpostnak. A professzor szerint amikor nem arról van szó, hogy csak a legszükségesebbeket vásároljuk meg online, akkor is mérlegelnünk kell, mennyire fontos számunkra most éppen az a termék. Hiszen nem csak arról van szó, hogy pazaroljuk a pénzt.

{{KAPCSOLODO:1091694}}

A termékek kiszállításával járó veszélynek például nem csak magunkat tesszük ki, hanem a szállító céget, vagy magát a futárt is, viszont ugyanakkor a kisebb cégek akkor tudnak fennmaradni, ha továbbra is vannak megrendeléseik. Ezért különbséget lehet tenni, mennyire etikus megrendelni egy újabb divatmárkás táskát, vagy rendelni a nagymamának ajándékba egy csokor virágot - míg az előbbi nagy valószínűséggel szükségtelen, olyan cégnek hoz profitot, amely valószínűleg túl tudja élni a válságot, utóbbi támogathatja a helyi kisvállalkozót, nem jelent különösebb kockázatot, és oldja az izolációs szorongást. Minden esetben azt kell mérlegelni, mit várunk egyénileg a rendelt dologtól, és milyen hatással van a vásárlásunk a gazdaságra mikro vagy akár makroszinten.

Segít-e a shoppingolás a gazdaságon?

Röviden: igen, segít. A gazdaság nem csak attól kerül válságba, hogy az alapanyagok szállítását, importját, a kész termékek exportját nem lehet megoldani. Hogy a gyárak nem tudják távmunkában alkalmazni a dolgozókat, ezért egy járványos helyzetben be kell zárniuk, stb. Hanem amiatt is fokozódik a válság, hogy a legtöbb ember most nem vásárol semmit, csak élelmiszert - és WC-papírt. Még azok közül is sokan, akiknek a megélhetése nem forog veszélyben.

Miközben egy kisebb játékkereskedő például, aki mondjuk éves bevételei nagy részét a húsvét és karácsony előtti időszakban szerzi meg, most hiába várja a megrendeléseket. Azonban fontos hangsúlyozni, hogy ez mindenkinek egyéni döntése. A vásárlással vállalhat az egyén egyfajta felelősséget, azonban ez nem kötelesség, csak lehetőség.

Az, hogy aki megteheti, idővel újra elkezd vásárolni, nem csak a gazdaság miatt lehet fontos, hanem az egyéni jólét érzete miatt is. Hiszen szakértők szerint attól csak nő a szorongás, ha olyan dolgokban is lekorlátozzuk magunkat, amelyek nem tiltottak, vagy ellenjavallottak, és örömet okozhatnánk magunknak vagy másoknak vele. Fontos, hogy tudatosítsuk magunkban, hogy az élet nem állt meg: ha nem is úgy megy tovább mint eddig, a lehetőségeinket használjuk ki, amelyek rendelkezésre állnak.


URL: https://www.penzcentrum.hu/vasarlas/ovatosan-az-online-vasarlassal-ezzel-a-hatassal-rengetegen-nem-szamolnak.1092230.html