Pénzcentrum

Készülj! Alapjaiban változik meg április 1-től a budapesti közlekedési menetrend

2020.03.31. 15:15

Április 1-jén, szerdán lép életbe a fővárosban a szombati menetrenden alapuló, de számos frekventált vonalon annál sűrűbb járatindulást biztosító közlekedési rend. Mindez azért, mert a járványveszélyhez kapcsolódó intézkedések miatt 80-90 százalékkal esett az utasszám, ami nem indokolja a tanszüneti menetrend további fenntartását. Az új menetrend továbbra is biztosítja a járvány terjedésének megakadályozásához szükséges biztonságos utazási körülményeket. Április 1-jétől a VOLÁNBUSZ és a MÁV-HÉV is módosítja egyes járatai menetrendjét.


Csúcsidőben a metró-, valamint a nagyobb forgalmat bonyolító villamos- és buszvonalakon továbbra is a forgalomhoz mérten sűrű járatindulásra lehet számítani: a metrók, az 1-es villamos és a kiskörúti villamosok 5 percenként, a metrópótló busz 1-2 percenként, a nagykörúti villamosok 3-4 percenként, a Thököly úti buszjáratok 2-3 percenként járnak majd. Mindez biztosítja, hogy a járműveken ne legyen 30 százalék feletti kihasználtság - azaz megfelelő távolságban lehessenek az utasok egymástól -, ezt a maximális értéket alkalmazzák a nemzetközi gyakorlatban is.

A közösségi közlekedési járatok munkanapokon alapvetően a szombati menetrendjük szerint indulnak, hétvégén pedig továbbra is a szombati, illetve a vasárnapi menetrendet kell figyelni.

A szombati menetrendnél sűrűbb járatkövetést biztosítunk csúcsidőben több frekventált vonalon: gyakrabban indul majd az 1-es villamos, az újpalotai 7E, a káposztásmegyeri 20E, a kőbányai 85-ös, a rákoskeresztúri 97E busz, valamint a 80-as mellett közlekedik a 81-es trolibusz is.

Az M3-as metró pótlását segítő, alternatív útirányokat biztosító 194M, 223M és 254M busz továbbra is közlekedik munkanapokon.

A megszokottnál nagyobb befogadóképességű csuklós jármű közlekedik az Örs vezér terei 31-es, 161-es, 168E, a zuglói 77-es, 82-es, 130-as, a kőbányai 95-ös, 202E, a budai 33-as és 109-es, a dél-pesti 36-os, 123-as és 148-as vonalon, a 14-es villamos pedig háromkocsis szerelvényekkel indul. 

Az új menetrend szerint munkanapokon továbbra is jár a szombaton egyébként nem közlekedő csepeli 179-es, az Albertirsai utat kiszolgáló 10-es busz, valamint a rákoskeresztúri vasúti kapcsolatot is biztosító 269-es, 297-es és 298-as Telebusz.

Az előzőekben fel nem sorolt, menetrendjük szerint szombaton nem közlekedő járatok munkanapokon sem járnak majd. E járatok megállóhelyeit más autóbuszok is kiszolgálják, vagy megállójuk rövid gyaloglással elérhető más járatok megállóhelyeiről. Például: 

Ideiglenesen szünetel a 100E reptéri buszjárat közlekedése, a repülőtér azonban továbbra is megközelíthető marad a Nagyvárad térről induló 200E busszal.

A VOLÁNBUSZ által üzemeltetett, az agglomerációt és a külső kerületeket érintő egyes buszjáratok menetrendje is változik munkanapokon: 

Március 30-tól munkanapokon a MÁV-HÉV Zrt. által üzemeltetett H5-ös, H7-es HÉV-vonalon az iskolaszüneti, a H8-as és H9-es HÉV-vonalon pedig a hétvégi menetrend lépett életbe. A HÉV-menetrendek elérhető a BKK honlapján: www.bkk.hu/menetrend. A H6-os HÉV már március 20. óta a munkaszüneti napokon érvényes menetrendje szerint jár hétköznap is. 

A járvány miatt elrendelt veszélyhelyzet feloldásáig nem jár a D2-es, a D11-es és a D12-es hajójárat.

Nem üzemel a libegő.

A fővárosban utazókat kérjük, hogy főleg az új menetrend életbe lépésének első napjaiban ne megszokásból közlekedjenek. Utazásukat előzetesen, vagy akár menetközben tervezzék meg a BKK FUTÁR alkalmazással, amely továbbra is valós idejű járatinformációk alapján ajánlja fel az optimális útvonalat úti célunk eléréséhez. A weben a futar.bkk.hu címen, emellett iOS és androidos mobilalkalmazásként is elérhető BKK FUTÁR-ban beállíthatjuk, hogy a leggyorsabb, a legkevesebb átszállást, vagy a legkevesebb sétát igénylő utazási módot ajánlja fel, továbbá MOL Bubival és kerékpározással kombinált utazásokat is képes tervezni. 


URL: https://www.penzcentrum.hu/utazas/keszulj-alapjaiban-valtozik-meg-aprilis-1-tol-a-budapesti-kozlekedesi-menetrend.1091706.html