Pénzcentrum

Ilyen 9 éve nem volt az OTP-nél: rengetegen nem fognak örülni

2020.03.30. 09:00

Biztosan nem fizet osztalékot idén az OTP, ezzel egy kilencéves sorozat szakad meg. Egyetlen esélyük marad a részvényeseknek.


Több mint 7 százalékkal csökkent pénteken az OTP-részvény árfolyama, napi minimumán - 9390 forinton - zárt a bankpapír. Az árfolyamcsökkenés mögött a pénzintézet közgyűlési előterjesztése is állt, amelyből kiderült:

a tavalyi rekorderedményéből mégsem fizet osztalékot a bank, holott a korábbi tervek közt 248 forintos részvényenkénti kifizetés szerepelt

- írja a Világgazdaság.

A közgyűlési előterjesztések között, a 26-os jegyzékben még szerepelt a menedzsment osztalékjavaslata a 69,4 milliárd forint kifizetéséről. Az eredmény felhasználásáról szóló napirendi pontban viszont már az áll: a megállapított 193,3 milliárd forint (anyavállalati) adózott eredmény tizedét az általános, a fennmaradó részét pedig az eredménytartalékba kell helyezi.

Az OTP kommunikációs osztálya a lapnak elmondta, hogy a 26-os jegyzet az igazgatóság korábbi, a járványhelyzet előtti várakozását tükrözi. Mint mondták, két oka volt annak, hogy az igazgatóság - osztalékfizetés helyett - már az eredmény tartalékba helyezésére tett javaslatot a közgyűlésnek: egyik ok a járványhelyzet, a másik pedig a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elvárása.

Az MNB több kérést is megfogalmazott a bankokhoz, felszólította a hitelintézeteket és tulajdonosaikat, hogy szeptember végéig ne történjen osztalék-jóváhagyás vagy -kifizetés. Osztalékfizetésről a jogszabályok szerint csak az éves beszámolóval együtt lehet dönteni, idén osztalékot már biztosan nem fizet a bank, osztalékelőlegre viszont még lehet esély.


URL: https://www.penzcentrum.hu/megtakaritas/ilyen-9-eve-nem-volt-az-otp-nel-rengetegen-nem-fognak-orulni.1091552.html