Pénzcentrum

Ledobta az atombombát az MNB: olcsó pénzzel árasztja el a piacot

2020.03.25. 15:25

Minden futamidőn a 0,9%-os alapkamaton kínálja új repoügyletét az MNB az első tenderén szerdán - derül ki a jegybank oldalára feltöltött táblázatból. Ez azt jelenti, hogy különösen a hosszabb futamidők mellett lesz nagyon vonzó az új eszköz a bankok számára. Késő délután az is kiderül, mekkora összeget fogad el az MNB az első tenderen.


Szerda délután tartja első tenderét a jegybank a kedden bejelentett új repoeszközből, melynek lényege, hogy 3 hónapos és 5 éves futamidő közötti lejáratokon fix kamat mellett nyújt fedezett hiteleket a bankoknak. Az MNB oldalán található táblázat szerint első alkalommal minden futamidőn 0,9%-os kamaton hirdeti meg az eszközt a jegybank, a bankok 15:00-15:30 között nyújthatják be ajánlataikat, majd délután ötkor hirdetnek eredményt - írja a Portfolio.

Elsőre meglepőnek tűnik, hogy minden futamidőn egységesen az alapkamatnak megfelelő a fix kamat, arra lehetett számítani, hogy a futamidő függvényében differenciált lesz majd a ráta. A későbbi tendereken elképzelhető, hogy élnek majd ezzel a megoldással. A mostani kondíciók azt jelentik, hogy a hosszabb futamidő felé terelik a bankokat.

A keddi sajtótájékoztatón elhangzott, hogy az MNB várakozásai szerint a friss likviditás nagy része állampapírokba mehet majd. A mostani árazással és a másodpiaci referenciahozamokkal számolva az ötéves papírok esetében több mint 70 bázispont a bankok marzsa (0,9%-os forrásköltség az 1,62%-os ötéves hozammal szemben), de még a hároméves kötvényeknél is több mint 30 bázispont a különbség az 1,21%-os referenciahozammal számolva.

Később persze ezek a marzsok várhatóan csökkeni fognak, hiszen egyrészt lehet, hogy az MNB differenciál majd, és drágábban hirdeti meg a hosszú forrást, másrészt az extra kereslettel csökkenhetnek a hozamok.

A mai jegybanki tender első tesztje egyébként már csütörtökön lehet, hiszen az ÁKK három- és ötéves kötvényeket értékesít a tervek szerint 20-20 milliárd forintos összegben. Az aukción pedig extra keresletként már megjelenhet a mai repotenderen a piacra pumpált plusz likviditás.


URL: https://www.penzcentrum.hu/hitel/ledobta-az-atombombat-az-mnb-olcso-penzzel-arasztja-el-a-piacot.1091228.html