Pénzcentrum

Nem csak a szállodák vannak a tönk szélén: az egész AirBnB-korszaknak vége?

2020.03.17. 22:28

Pánikszerűen hirdették meg az elmúlt napokban az eddig Airbnb-n kiadott lakásaikat a tulajdonosok. A főbb albérletkereső oldalakat ellepték az olyan hirdetések, amelyekben a következő 2-3 hónapra keresnek csak bérlőt, vagyis addig, amíg a várakozások szerint biztosan nem térnek vissza a turisták. Van azonban egy olyan csoport is, akik az üresen álló lakásaikat a kórházi dolgozók részére ajánlják fel, hogy a következő hetekben ne kelljen érintkezniük a családjukkal. A koronavírus rövidtávú lakáskiadásra gyakorolt hatásairól a Magyar Apartmanikadók Egyesületének elnökét, Schumicky Balázst és a 35 lakást kezelő BudBed ügyvezetőjét, Varga Tamást kérdeztük.


Az elmúlt napokban ellepték az albérletkereső oldalakat az olyan lakáshirdetések, amelyeket célzottan 2-3 hónapos időtartamra adnának bérbe. A jelenség mögött a teljes egészében a turizmusra épülő Airbnb piac hanyatlása áll. Egyelőre a hosszútávú bérleti díjakhoz képest nem tapasztalható árcsökkenés a pár hónapra hirdetett kiadó lakások áraiban. A bérbeadók többsége úgy van vele, hogy ha jelentősen alacsonyabb összegért tudnák csak kiadni az ingatlant, akkor inkább kivárják azt az egyelőre bizonytalan hosszúságú időszakot, amíg lecseng a járvány és újra visszatérnek a turisták.

Több száz, eddig Airbnb-n hirdetett lakás jelent meg hirtelen az albérletkereső oldalakon, melyek többségét 2-3 hónapra szóló bérleti szerződéssel kínálnak. A célcsoportot részben a kollégiumokból kiköltöző diákok adhatnák, de egyrészt számukra az Airbnb-nél valamivel olcsóbb árak is túl magasnak bizonyulnak, illetve az egyetemek bezárásával többségük inkább hazaköltözött a szüleihez. Sok tulajdonos éppen ezért kivár és bízik abban, hogy nyárra helyreáll a turizmus és az első foglalásokkor azonnal élesíteni tudja a lakást

 - mondta el a Portfolio megkeresésére Schumicky Balázs, a Magyar Apartmankiadók Egyesületének elnöke, és hozzátette: "a világjárvány miatt kialakult helyzetben azonban vannak, akik a nyereséget elengedve a kórházi dolgozók életét szeretnék segíteni azzal, hogy ne kelljen aggódniuk családtagjaik egészsége miatt és a következő néhány hétben külön tudjanak költözni szeretteiktől. Ehhez a Budapesti Airbnb közösség az egészségügyi dolgozókért csoport tagjai kórházban dolgozó, közvetlen betegekkel érintkező egészségügyi dolgozók számára ingyen biztosítanak lakást. Természetesen minden esetben a lakás tulajdonosa által meghatározott időtartamra és feltételek betartásával."

A közös teherviselést hiányolják az Airbnb-sek

A koronavírus okozta helyzetben rendkívüli intézkedést vezetett be az Airbnb, minden foglalását ingyenesen lemondhatóvá tette, országtól függetlenül, hogy az emberek ne érezzék azt, hogy azért kell utazniuk mert nem fogják visszakapni úgysem a pénzüket. Ez Magyarországon jelenleg csak április 14-ig van így, de Schumicky Balázs szerint minden bizonnyal meg fogják hosszabbítani, ami az Airbnb-t üzemeltető nagyobb cégek számára katasztrofális hatással lesz.


URL: https://www.penzcentrum.hu/utazas/nem-csak-a-szallodak-vannak-a-tonk-szelen-az-egesz-airbnb-korszaknak-vege.1090501.html