Pénzcentrum

Mintha nem lenne holnap: rengeteget vásároltak januárban a magyarok

2020.03.04. 12:00

2020. januárban a kiskereskedelmi üzletek forgalmának volumene a nyers és a naptárhatástól megtisztított adatok szerint egyaránt 7,6 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletekben 4,9, a nem élelmiszer-kiskereskedelmi üzletekben 13,8, az üzemanyag-kiskereskedelemben 1,4 százalékkal emelkedett az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene.


2020. januárban az előző év azonos időszakához viszonyítva, naptárhatástól megtisztítva az országos kiskereskedelmi üzlethálózat, valamint a csomagküldő és internetes kiskereskedelem forgalmának volumene 7,6 százalék-kal nőtt - olvasható a KSH friss jelentésében.

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben a forgalom volumene 4,9 százalék-kal bővült. Az élelmiszer-kiskereskedelem 76 százalékát adó élelmiszer jellegű vegyes üzletek értékesítési volumene 4,7, az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzleteké 5,6 százalékkal emelkedett.

A nem élelmiszer-kiskereskedelem forgalmának volumene összességében 13,8 százalék-kal nőtt. Növekedtek az eladások az iparcikk jellegű vegyes (20 százalék), a könyv-, számítástechnika-, egyébiparcikk- (19 százalék), a bútor-, műszakicikk- (9,7 százalék), a használtcikk- (9,0 százalék), a textil-, ruházati és lábbeli- (7,6 százalék), valamint a gyógyszer-, gyógyászatitermék-, illatszer-üzletekben (3,5 százalék).

Az árucikkek széles körére kiterjedő, a kiskereskedelmi forgalomból 7,4 százalék-kal részesedő csomagküldő és internetes kiskereskedelem volumene 30 százalék-kal emelkedett, folytatva az évek óta tartó bővülést. Az üzemanyagtöltő állomások forgalmának volumene 1,4 százalékkal nőtt.

A kiskereskedelmi adatokba nem tartozó gépjármű- és járműalkatrész-üzletek eladásai 27 százalék-kal emelkedtek.

2020. januárban az országos kiskereskedelmi üzlethálózat, valamint a csomagküldő és internetes kiskereskedelem forgalma folyó áron 945 milliárd forint volt. Az országos kiskereskedelmi forgalom 46 százalék-a az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben, 37 százalék-a a nem élelmiszer-kiskereskedelemben, 17 százalék-a az üzemanyagtöltő állomások üzemanyag-forgalmában realizálódott.


URL: https://www.penzcentrum.hu/vasarlas/mintha-nem-lenne-holnap-rengeteget-vasaroltak-januarban-a-magyarok.1089593.html