Pénzcentrum

Továbbra sincs megállapodás: egyre közelebb a BKV-sztrájk

2020.02.17. 13:30

 Eredménytelenül zárult a BKV-nál február 14-én - múlt hét pénteken - a sztrájk előszobájának számító kollektív munkaügyi vita első fordulója. A cég vezérigazgatója változatlanul 8 százalékot ajánlott, így a szakszervezetek is kitartottak a 15 százalékos követelés mellett. Folytatás holnap, február 18-án. A sztrájk előkészítése megkezdődött - olvasható az Egységes Közlekedési Szakszervezet közleményében.


Napokon belül megalakulhat a sztrájkbizottság a BKV-nál, amennyiben holnap - február 18-án -, a kollektív munkaügyi vita második fordulóján sem születik megállapodás a béremelésről. A múlt hét utolsó munkanapján tartott első forduló eredménytelenül zárult, a cég vezérigazgatója, Bolla Tibor ugyanis változatlanul a kezdeti 8 százalékot ajánlotta - ötödik alkalommal próbálta ezt a mértéket elfogadtatni tárgyalópartnereivel -, így aztán a szakszervezetek sem engedtek a 15 százalékos követelésükből - magyarázta Naszályi Gábor.

Az EKSZ elnöke - aki a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnökségének is tagja - kijelentette: a 8 százalék továbbra sem tárgyalási alap, s a munkavállalók érdekében reméli, hogy a BKV vezére nem próbálja meg a következő ülésen is - akkor már hatodszor - lenyomni a torkukon.

A sztrájk előszobájaként emlegetett kollektív munkaügyi vita első fordulójában a közvetítésre felkért független szakértő is azt tanácsolta a vezérigazgatónak, amit a szakszervezetek: állapodjon meg az érdekképviselettel valahol az ajánlat és a követelés között, s ehhez mérten kérjen megfelelő pénzügyi forrást a tulajdonostól, a fővárosi önkormányzattól.

Amennyiben a holnapi tárgyalási fordulón sem születik megállapodás, a szakszervezetek sztrájkbizottságot alakítanak, s így tárgyalnak tovább a cégvezetéssel, ezúttal már például a munkabeszüntetés idején is kötelező elégséges szolgáltatás részleteiről. Ha még ebben sem tudnak majd megegyezni, bíróságnak kell döntenie.

Naszályi emlékeztet: a közszolgálati cégeknél a munkabeszüntetést erősen korlátozza a sztrájktörvény, amely szerint a leállás idején is 66 százalékos szolgáltatást kell biztosítani. Ettől - a törvény szerint - csak felfelé lehet eltérni. Az EKSZ elnöke szerint a munkavállalók szinte kivétel nélkül egyetértenek a sztrájkkal, ha nincs más választás a béremelés mértékének a feltornázására. Márpedig erre egyre kevesebb az esély - véli az elnök. Nem véletlen, hogy ezúttal a szakszervezetek is egységesek, közösen tárgyalnak, együtt készülnek a munkabeszüntetésre.


URL: https://www.penzcentrum.hu/karrier/tovabbra-sincs-megallapodas-egyre-kozelebb-a-bkv-sztrajk.1088803.html