Pénzcentrum

Riadót fújt Orbán Viktor: komoly változások jönnek Magyarországon

2020.02.16. 15:54

Vasárnap délután tartotta szokásos évértékelő beszédét Orbán Viktor miniszterelnök. Több pontból álló klímavédelmi akciótervet hirdetett, többek között olcsó elektromos autók elterjedését fogja támogatni a kormány. A kormányfő új ígérete a gyermeket vállaló családoknak, hogy az anyáknak az első fél évben a fizetésük 100 százalékát kellene kapniuk, a mostani 70 százalék helyett. Azt is előrevetítette, hogy 2020 a munkahelyek megőrzéséről fog szólni a magyar gazdaságban.


Gazdaságvédelem

Az európai gazdaság megállt, ezen belül is különösen az eurzóna térsége. Ha növekszik is, legfeljebb mikroszkópikus méretben - fogalmazott.

A kihívás: képes lesz-e fejlődni a magyar gazdaság, miközben Európa stagnál

- foglalta össze. Különösen aggasztó, hogy a munkanélküliség Nyugaton emelkedni kezdett.

2020-ban a munkahelyek megőrzésére kell fordítanunk az energiánkat. A kisvállalkozási adót és a munkát terhelő adókat csökkenteni fogjuk

- ígérte. A nyugdíjak értékét meg fogjuk őrizni - tette hozzá.

De van-e elég pénzügyi mozgásterünk? - tette fel a kérdést.

A munkahelyeket egyszerre kell megőrizni és korszerűsíteni - vezette fel a következő kihívást.

Csínján kell bánni az euró bevezetésével is. Ne üljünk fel olyan vonatra, amiről nem tudjuk, merre megy - foglalta össze a magyar euróbevezetés kilátásait.

Orbán Viktor azt is kiemelte, hogy Európa éppen hátrányba kerül, mert az USA-ban és Kínában nagyobb a növekedés, hiszen többet fordítanak innovációra és honvédelemre, ami a fejlődés alapja.

2020 és 2021 a kormányzati munka éve lesz, az országépítés éve lesz - vetítette előre.

Családvédelem

Legyünk modernek és szexik. A Google Analytics szerint a babaváró hitel a 10. legnépszerűbb keresőszó volt - fejtette ki és idézte fel az eddigi családpolitikai intézkedések kapcsán Orbán Viktor. Ha valóban fordulatot akarunk elérni, át kell lépni a Rubikonon - vélekedett. 

Azt tudjuk, mit kellene ennek érdekében még tennünk. Csak azt nem tudjuk, hogyan és miből. Elszánt vagyok, sőt igyekszem magammal ragadni a pénzügyminisztert - magyarázta.

"A három gyermekes anyáknak be kell vezetni az SZJA-mentességet" - mondta.

Az első félévben a fizetésük 70%-át kapják az anyák, ezt fel kell emelni 100%-ra. És akkor most az anyák több fizetést kapnának, mintha nem szültek volna

- árulta el az új tervet. De addig nyújtózkodhatunk, amíg a takarónk ér - figyelmeztetett és hozzátette, hogy a családtámogatás útján a kormány fokozatosan kíván haladni a pénzügyi mozgástér fényében.

Klímavédelmi akcióterv

Mit mutat az utolsó 10 év 100 év fényében?

Amikor ezt a munkát elvégeztem, megijedtem. Hogy fogom én ezt elmondani? - vezette fel a következő témát Orbán Viktor. 

Szégyenteljesen dicsérem a saját lovamat, de ez nem rólam szól, hanem az országról. Ezért mondom el ezeket a sikereket - kezdte szerényen Orbán Viktor az eredmények felvezetését.

Az utolsó 10 évünk volt a legsikeresebb 10 az elmúlt 100 év magyar történelmében

- fogalmazott a kormányfő.

A gazdasági növekedés értékelésével indította. Többletes folyó fizetési mérleg, fegyelmezett költségvetés, csökkenő adósságráta. Külső és belső egyensúly megtartása melletti fenntartható növekedés egyik másik évtizedünkre sem volt jellemző. Európai mércével mérve a vagyoni egyenlőtlenségek mérsékeltek maradtak - magyarázta. A minimálbér megduplázódott. A vagyoni típusú egyenlőtlenség az egyik legalacsonyabb az EU-ban.

Az általános adócsökkentés politikája tehát bevált, mert a dagály az összes hajót megemeli

- vélekedett.

101 nagyberuházás 1700 milliárd forint értékben - folytatta. A beruházási érték 60%-a keletről származott - tette hozzá.

Megdöntöttük az exportrekordot. 34-ek vagyunk az export világranglistán. Itt említette a gyógyszerexportot, az agrárium teljesítményét, valamint, hogy autógyártásban a 20-ak vagyunk a világban.

Több tiszteletet a magyar munkásoknak, mérnököknek, a pedagógusokról nem is beszélve - húzta alá.

Mindenkit szeretnék megnyugtatni, magyarországon már a jövő autógyártása zajlik. Nálunk épülnek a jövő autógyártásának új kapacitásai - adott hangot bizakodásának a világban zajló autóipari átalakulás kapcsán.Európa nem Brüsszelben van. Európa bennünk van. Mi vagyunk Európa jövője - folytatta és tért rá az európai ügyekre. Nem ülünk fel minden liberális népmesének - utalt a mindenható kapitalizmusra. A mi nemzetünk tudja, hogy Magyarország az első - emelte ki.

Összességében így értékelte: ez így elég jól néz ki. Érthető, ha már egyesek aranykort kiáltanának.

Címlapkép - MTI/Szigetváry Zsolt


URL: https://www.penzcentrum.hu/megtakaritas/riadot-fujt-orban-viktor-komoly-valtozasok-jonnek-magyarorszagon.1088781.html