Pénzcentrum

Érik a BKV-sztrájk: nincs megállapodás a bérekről

2020.02.12. 14:30

A szakszervezetek nem fogadták el a BKV béremelési ajánlatát, már szervezik a munkabeszüntetést.


Kitart a 6+2 százalékos béremelési javaslata mellett a BKV, amit a szakszervezetek továbbra sem fogadnak el, írja a Világgazdaság. A szerda reggeli egyeztetés így hamar véget ért, de az érdekvédelmi képviseletek beadták a kollektív munkaügyi vitáról szóló kezdeményezésüket, ami a sztrájk előszobája. A hatályos törvények szerint  ezután legkorábban hét nap múlva már sztrájkolhatnak a BKV-dolgozók.

{{KAPCSOLODO:1087671}}

Az egy hetes időszak alatt pedig egyszeri alkalommal élhetnek a kétórás a figyelmeztető munkabeszüntetéssel. A Világgazdaság szerint a BKV menedzsmentjének nincs mozgástere: a főváros nem ad pénzt jelentősebb bérfejlesztésre.

Itt a BKV válasza

A sikertelen tárgyalásokról megjelent sajtóhírek után a BKV Zrt. az alábbi közleményt adta ki:

Bár a mai nap újra asztalhoz ültek a munkáltatói és munkavállalói oldal képviselői, a béremelés mértékéről továbbra sem tudtak megállapodni. A BKV Zrt. vezetősége befogadta az érdekképviseletek által átadott felhívást, vagyis a tárgyalássorozat a továbbiakban - a jogszabályban előírt követelményeknek maximálisan megfelelve - kollektív munkaügyi vitával folytatódik.

A menedzsment továbbra is hangsúlyozza, hogy a tárgyalófelek egy oldalon állnak, hiszen közös cél és törekvés a szükséges és indokolt bérfejlesztés, viszont az érdekképviseleti követelés, valamint a munkáltatói ajánlat között több milliárdos különbség van, melynek áthidalása komoly forrásigénnyel bír.

A BKV Zrt. vezetősége azon a véleményen van, hogy a jelenlegi gazdasági helyzetet, valamint a szektorra jellemző béremelési trendeket, folyamatokat figyelembe véve egy korrekt,  8 %-os, 5,6 milliárd forint összegű béremelési ajánlatcsomagot kínál az érdekképviseletek számára. A cégvezetés  - ahogy az előző esztendőkben is - ezután is mindent megtesz annak érdekében, hogy a lehetőségeihez mérten olyan hátteret biztosítson, ami egy mindenki számára előnyös és kölcsönös kompromisszumon alapuló bérmegállapodás elfogadását teszi lehetővé.


URL: https://www.penzcentrum.hu/karrier/erik-a-bkv-sztrajk-nincs-megallapodas-a-berekrol.1088611.html