Pénzcentrum

Csak így lehet újra gyógynövény-nagyhatalom Magyarország

2020.02.05. 08:15

Magyarországon számos gyógynövény terem, amiknek nagyon is kedvez a Kárpát-medence fekvése, éghajlata. Míg azonban a rendszerváltás időszakában az évi 20 ezer tonnát közelítette az exportunk, manapság néhány ezer tonna alá zsugorodott - számol be a HelloVidék cikke.


2019-es adat szerint Magyarországon 100-120 rendszeresen használt gyógynövényfaj van, az aktív hatóanyagot tartalmazó részek több ezer tonnát tesznek ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szerint. A termesztett gyógynövényeket legjellemzőbb módon nyers állapotban átvett mag és termés formájában szerzik be, az importált gyógynövényeknél - a szállítás és eltarthatóság miatt - a drog (vagyis szárított) állapotú anyag van túlsúlyban.

A hazai eredetű beszerzést tekintve a vadontermő, virág-hasznosítású gyógynövények közül a bodza, a hárs és a kamilla, a leveleseknél a csalánlevél, a füvek közül az aranyvessző, a kisvirágú füzike és a cickafark, míg a gyökér-hasznosításúak közül a fekete nadálytő volt a legnagyobb mennyiségben felvásárolt alapanyag 2018-ban.

Az elmúlt években úgy tűnik, központi akarat mutatkozik a magyar gyógynövényipar felélesztésére. Újraalakult például a Nemzeti Agrárkamara gyógynövény alosztálya, ami célként tűzte ki a magyar gyógynövény ágazat újrapozícionálását. Az ő álláspontjuk szerint

a vadon termő gyógynövények gyűjtése tipikusan az elmaradott régiók munkanélküli lakosságának kiegészítő, illetve sok esetben egyetlen jövedelemforrása,

a makrokörnyezet és az ágazat átalakulása miatt azonban a jövőben nagy változtatásra van szükség.

Ha érdekel a téma, a HelloVidék oldalán elolvashatod a teljes cikket. KATT!

 

 

 

 


URL: https://www.penzcentrum.hu/otthon/csak-igy-lehet-ujra-gyogynoveny-nagyhatalom-magyarorszag.1088263.html