Pénzcentrum

Ne lepődj meg a benzinkúton: így változik az üzemanyagok ára

2020.02.03. 11:00

Csökken az üzemanyagok ára szerdától: a szakértők szerint a koronavírus miatti bizonytalan helyzet hatására a világpiaci kőolajárak csökkennek, nagyon pesszimista a hangulat.


A benzin 3 forinttal kerül kevesebbe literenként, míg a gázolaj ára bruttó 5 forinttal. Így a benzin átlagára szerdától 382 forint, a gázolaj ára pedig 395 forint lesz a hazai töltőállomásokon. Az üzemanyagár-csökkentés oka, hogy a koronavírus miatti bizonytalan helyzet hatására a világpiaci kőolajárak csökkennek, nagyon pesszimista a hangulat - írja a holtankoljak.hu.

A hazai üzemanyagárak megállapításánál irányadó Brent típusú olaj ára esik, a múlt héten összesen 3 százalékkal ment alacsonyabb szintre, 57 dollár alá a hordónkénti ár, s ma reggel további 0,7 százalékkal gyengülve immár megközelítette az 56 dollárt. Ezt látva a Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC) az olajkitermelés további csökkentésére készül, hogy ily módon stabilizálja a piacon az árakat. Erre márciusban kerülhet sor, miután a szervezet kezdeményezte a mindenkori tavaszi ülésének átütemezését.

Addig viszont a holtankoljak.hu szakértői szerint csökkenő tendenciára kell számítani az üzemanyagárakban, e várakozás tükröződik a benzin szerdai olcsóbbodásában is. Bár ezt tompíthatná a forint gyengülése a dollárral szemben, annak hatására ugyanis az import drágulhat, ezúttal ez a tényező nem játszik szerepet, miután a zöldhasú ugyanúgy a 304 forintos szinten áll, mint a hét elején.


URL: https://www.penzcentrum.hu/utazas/ne-lepodj-meg-a-benzinkuton-igy-valtozik-az-uzemanyagok-ara.1088181.html