Pénzcentrum

Indulnak a bértárgyalások a Tescónál : kétszámjegyű emelésben bíznak a dolgozók

2020.01.21. 08:33

Kedden kezdődnek az idei bértárgyalások a Tesco áruházláncnál. Azt egyelőre nem tudni, hogy a korábbi évekhez hasonlóan kér-e a cég titoktartást a szakszervezetektől, és ha igen, azok vállalják-e azt, vagy folyamatosan tájékoztatnak az egyeztetés részleteiről. Az áruházlánc tájékoztatása szerint konstruktív párbeszédre törekszenek - írja a Magyar Nemzet.


Amennyiben kérik a szakszervezeteket a titoktartásra, az nemcsak a dolgozóknak lehet meghatározó, hanem az összes többi kereskedelmi szereplőnek is. A munkavállalói érdekeket két szakszervezet képviseli: a reprezentatív Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete, valamint a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete (KDFSZ).

A Tescónál rendszerint többkörös egyeztetés során alakul ki, hogy januárig visszamenőleg mennyivel nőnek a fizetések. Tavaly januártól augusztusig 207 ezer forint volt náluk a legalacsonyabb alapfizetés, amely szeptemberben 215 ezerre emelkedett.

Korábban nemzetgazdasági szinten erre az évre százalékban legalább két számjegyű béremelést tartottak életszerűnek a munkavállalói oldalon, a kiskereskedelemben pedig különösen fontos a fizetések felzárkóztatása a magas fluktuáció miatt - írták.

{{KAPCSOLODO:1086093}}

Bubenkó Csaba, a kisebbik érdekképviselet, a KDFSZ elnöke azt mondta, a dolgozók nagy várakozással tekintenek a kezdődő bértárgyalásokra. Közölte: az egyeztetésen fontos nekik az általános munkaerőhiány miatti problémák orvoslása, a munkakörülmények és a fizetések megfelelő alakítása. Úgy vélekedett, hogy az alkalmazottak tisztességesen helytálltak a múlt év végén az ünnepi forgalomban. A szezon kifejezetten eredményes volt, aminek vissza kell köszönnie a munkavállalók fizetésében.

A Magyar Nemzet megkeresésére a Tesco megerősítette, hogy kezdődnek a bértárgyalások. Az áruházlánc konstruktív párbeszédre törekszik - fogalmazott a sajtóosztály, emlékeztetve arra, hogy tavaly januártól augusztusig 207 ezer forint volt náluk a legalacsonyabb alapfizetés, amely szeptemberben 215 ezerre emelkedett.

Még decemberben a Pénzcentrumnak Matt Simister, a Tesco közép-európai vezérigazgatója úgy fogalmazott, "mi az idei pénzügyi évben két hullámban emeltük a béreket, és több mint 3,4 milliárd forintot költöttünk bérfejlesztésre. A legutóbbi egyeztetésen 14 hónapos megállapodást írtunk alá, amely 2020 február végéig érvényben van." Matt Simister az interjúban a hazai hálózat drasztikus átalakításáról, a kiskereskedelmi láncok hazai versenyéről, a bérháborúról, a munkaerőhiányról, illetve arról is beszélt, milyen a kapcsolata a Tescónak a magyar kormánnyal.


URL: https://www.penzcentrum.hu/karrier/indulnak-a-bertargyalasok-a-tesconal-ketszamjegyu-emelesben-biznak-a-dolgozok.1087629.html