Pénzcentrum

Passzív létszámcsökkentés zajlik sok magyar cégnél: csak álom a béremelés

2020.01.08. 09:02

A piaci bizonytalanság rontja a béremelési kilátásokat, ráadásul a jelzések szerint a cégek jó része csökkenti a dolgozói állományát: passzív létszámcsökkentés zajlik számos helyen az országban - számol be a 24.hu.


Általános bizonytalanság uralkodik nem csak az autó-, de feldolgozóiparban is. Van, ahol csökkennek a megrendelések, máshol nem látható előre, hogy lesznek-e, és ha igen, milyen nagyságrendben. Mindeközben strukturális átalakítás is zajlik.

A másod-harmadkörös beszállítóknál pedig hatványozott a bizonytalanság, vannak cégek, amelyek két-három hónapnál nem látnak előbbre, nem tudnak tervezni, és ez erősen szűkíti a béremelési lehetőségeket is.

A szakszervezet arra törekszik, hogy két számjegyű legyen a béremelés, de a feldolgozóipari bizonytalanságok miatt vannak kétségeik, hogy ez mindenhol sikerülhet-e. Azért is szeretnének 10 százalékosnál nagyobb emelést, mert a mindennapi fogyasztási cikkek, köztük az élelmiszerek egy része, az átlagnál jobban drágult. A szakszervezet ezért úgy véli, hogy a bérek értékének megőrzéséhez, versenyképességéhez kell a két számjegyű béremelkedés. De látják, hogy lesz olyan munkáltató, ahol ez nehézséget okozna.


URL: https://www.penzcentrum.hu/karrier/passziv-letszamcsokkentes-zajlik-sok-magyar-cegnel-csak-alom-a-beremeles.1087147.html