Pénzcentrum

Alattomos népbetegség ütötte fel a fejét: sok magyar esik áldozatul karácsonykor

2019.12.04. 14:05

A karácsony nem csak az örömről, evésről, ivásról, ajándékozásról, családdal töltött időről, és az ünnepi hangulatról szól, hiszen ez az időszak éppen annyira felszínre is képes hozni a gondokat, mint egy időre elfeledtetni azokat. Nem szabad félvállról venni azokat a mentális zavarokat, betegségeket, amelyek karácsonykor előtérbe kerülhetnek: függőségek, szorongás, depresszió, OCD, vagy egyszerűen csak a stressz okozta tünetek. Aki nem akarja a szőnyeg alá söpörni ezeket a valós veszélyeket, annak mutatjuk, mi lehet a megoldás, hogy ne legyen az ünnepből instant idegösszeomlás, depresszió, vagy akár komplett családi katasztrófa.


Bár a karácsony közmegegyezés szerint a szeretet és a béke ünnepe, sokak számára már az adventi időszak is a végtelen idegeskedésről, stresszről szól, semmiképp sem a nyugalomról. Valamint azokat, akik valamilyen okból nem szeretteikkel töltik az ünnepet, vagy egyedül maradtak, azoknak a karácsony a magány ünnepe.

Már november végén felkerültek sok helyen a karácsonyi fények, dekorációk, a rádióból is ünnepi számok folynak, viszont most jön még csak a java. Decemberben sehová sem menekülhet az ember az "ünnepi hangulat" elől, pedig már kutatásokkal is bizonyították például, hogy a karácsonyi számok sokakban egy idő után szorongást váltanak ki. Azonban a legtöbben igyekeznek a karácsonnyal kapcsolatos ellenérzéseiket elnyomni, és még vádolni is magukat, amiért nem kerülnek ünnepi hangulatba.

Pedig a karácsony valós veszélyt jelent a mentális egészségre - hívta fel a figyelmet a Priory. Főként azokra lehet az áldott ünnep áldatlan hatással, akik egyébként is küzdenek valamilyen lelkibetegséggel, zavarral, kényszerekkel, de egy mentálisan teljesen ép - vagy magát annak tartó - ember is összeroppanhat akár a nyomástól. De milyen veszélyeket tartogat az ünnep, és mit lehet ellenük tenni? 

Karácsonyi függőségek

A boltok polcai már most tömve vannak karácsonyi édességekkel, szerveződnek a munkahelyi karácsonyi bulik, készülnek a menü-összeállítások a családi ünneplésre. Sokakat már most elfog a szorongás, ha a sok elfogyasztott bejglire, vagy a kötelező koccintásokra gondol. Viszont nem csak a májunkat és gyomrunkat érdemes félteni.

Az ünnepi időszakban általában sokkal több alkoholt fogyaszt az ember, a munkahelyi bulin, a családi körben - és a szilveszteri partin. Az alkoholproblémákkal küzdők, alkoholisták számára, akik felhagytak az ivással ez különösen nehéz időszak. Nem csak azért, mert az alkohol mindenhol ott van, hanem a nyomás miatt is, amit ilyenkor a környezet gyakorol rájuk.

Ezt a nyomást nem csak azok érzik meg, akik eleve alkoholbetegek, hanem azok is, akik számára kényelmetlen az állandó unszolás, kínálás. Nem egy céges karácsonyi bulin az jár rosszul, aki egyébként nem szokott alkoholizálni, de enged a nyomásnak, és végül ő lesz rosszul. Rengeteg kellemetlen helyzet adódhat a családi, baráti összejövetelen is az ünnepek alatt az alkohol miatt.

Mit tehetsz a karácsonyi függőségek ellen?

Nem csak az alkohollal vannak természetesen problémák az ünnepek alatt. Karácsonykor az evészavarok, dohányzás, illetve a gyógyszer- és drogfüggőségeket is nehéz kordában tartani, illetve könnyű ezen a téren túlzásba esni, amely eléggé romboló hatású lehet, nemcsak a mentális, hanem testi egészségünkre is. 

Karácsonyi depresszió

A karácsony a köztudatban a szeretet, boldogság, öröm, ajándékozás ünnepe, kötelező a jó hangulat. Azonban a kiégéssel, depresszióval küzdők számára a "kötelező" vidámság csak ront a mentális zavarokon. A depresszió tünetei, mint a szomorúság, reménytelenség, értéktelenség érzete különösen nehéz az adventi időszakban, mert a környezet általános jókedvétől a beteg csak rosszabbul érzi a magát. Ebben az időszakban ráadásul sokkal több társas eseményt kell túlélnie annak, aki egyébként is küzd az antiszociális hajlamaival. 

Az, akit az ünnepek nem a legjobb hangulatban talál, vagy egyenesen depressziós, legyen türelmes önmagával, ez a legfontosabb. Ne rontson a helyzetén azzal, hogy magát vádolja, amiért nem tudja magát átadni az ünneplésnek, közös vidámságnak. Önmagával sokszor nehezebben empatikus az ember, pedig legjobb, ha elfogadja a helyzetet.

Mit tehetsz a karácsonyi depresszió ellen?

Karácsonyi szorongás

Karácsonykor minden egyébként sokakat irritáló hatás felerősödik: a fények, a zaj, a tömeg, és az ünnepi dalok agyonhallgatása. Ezek a legtöbbekre nem gyakorolnak különösebb hatást, maximum többet fáj a fejük, fáradtabbak lesznek. Azonban a szorongásra hajlamos emberek számára a karácsony kötelező kellékei kész rémálommá válhatnak. A tömeg mindenhol ott van, a villamoson, az utakon, az utcákon, a plázákban, karácsonyi vásárokon és a társadalmi eseményeken is, amelyeken többnyire ilyenkor illik részt venni. 

Például a pánikbetegséggel küzdőkre is már önmagában ez, megspékelve a villódzó fényekkel, hangos zenével rohamokat is előidézhet. De elég csak annyi, ha emiatt a szorongók bezárkóznak a lakásba: sokan már a gondolattól rosszul vannak, hogy be kell menniük egy zsúfolt bevásárló központba. 

Mit tehetsz a karácsonyi szorongás ellen?

Karácsonyi stressz

Azzal biztosan nem fog vitázni senki, hogy a karácsony rengeteg stresszel jár: sokan szoronganak az anyagiakon, az ajándékozáson, és rengeteg embert terhel túl ebben az időszakban a túlórázás, a sokasodó elintéznivalók, a vizsgaidőszak. A szervezés, a sütés-főzés, vásárlások intézése, mind-mind rengeteg stresszel jár. Az utazásról nem is beszélve.

Mit tehetsz a karácsonyi stressz ellen?

Karácsonyi kényszeresség

A kényszerbetegség, angol nevén obsessive compulsive disorder (OCD) szintén nagy kihívást jelent karácsonykor. Hiszen a kényszerekkel küzdőknek fontos az állandóság, a rituálék, amit könnyen felboríthat az ünnepi zűrzavar. Az obszesszív-kompulzív zavartól szenvedők tünetei főként abban mutatkoznak meg, hogy állandó jelleggel jelentkező késztetéseknek, kényszercselekedeteknek nem tudnak ellenállni, és újra és újra kellemetlen képzetek vagy gondolatok jelentkeznek a betegneknél. Bár ezeket a cselekedetek, képzeteket az OCD-sek is kellemetlenségként élik meg, muszáj folytatniuk őket, hogy a szorongásuk csökkenjen. 

Vannak például olyanok, akiknek a kényszerbetegség a tisztasághoz kapcsolódik, és a baktériumoktól, szennyeződésektől irtóznak - nekik a karácsony azért jelenthet kihívást, mert több emberrel találkoznak, érintkeznek, és idegen helyen járva felerősödhet a tisztaságigényük is. De ilyen zavar lehet még az ellenőrzési kényszer (üldözési mánia, zárak kényszeres ellenőrzése), gyűjtögetési kényszer (közönséges, használati tárgyak felhalmozása abnormális mértékben), rendszerezési és szimmetriakényszer, stb. Bármilyen tünetegyüttestől is szenved az ember, a karácsonyi ezeken csak rontani fog, mert a dolgok megszokott rendje szükségszerűen felborul.

Bár nem szenved minden második ember OCD-ben, de mindenkinek megvannak a saját kényszerei. Érdemes ezekkel szembenézni még az ünnepek előtt: a tisztaságmániás saját magára ró hatalmas terhet, ha karácsony alatt is tartani akarja a makulátlan rendet, aki kényszeresen rendezkedik, annak nagy kihívás lehet egy tökéletesen megterített karácsonyi asztal is, a gyűjtögetők minden nap akár belefuthat a késztetésbe, hogy "csak még egy díszt" vegyenek, hogy tökéletes legyen az ünnep. Amennyiben önmaga előtt is tagadja valaki, hogy kényszeresen tesz dolgkat, karácsonykor biztosan szenvedni fog a be nem vallott jelenség hatásaitól.

Mit tehetsz a karácsonyi kényszereség ellen?

Karácsonyi... segítségkérés

Sokan, míg kevésbé elfoglalt, túlterhelt időszakokban időt szánnak arra, hogy jól érezzék magukat a bőrükben és tegyenek a mentális egészségükért, szánnak időt a pihenésre, ezt karácsonykor hajlamosak nem megtenni magukért. Pedig a nyugalom, kiegyensúlyozottság az adventi időszakban is ugyanolyan fontos.

Hogyha nem tudod kontrollálni a stresszt, szorongást, depressziód, és a függőségeidet, ne habozz segítséget kérni. Az mindegy, hogy karácsony van, vagy sem. Talán éppen azért, mert az ünnep ilyen nagy megterhelés, még jól is jön az extra segítség.


URL: https://www.penzcentrum.hu/biztositas/alattomos-nepbetegseg-utotte-fel-a-fejet-sok-magyar-esik-aldozatul-karacsonykor.1085975.html