Pénzcentrum

Megállíthatatlan a magyarok kedvenc autója: dőlnek az eladási rekordok

2019.12.03. 14:30

Minden eddiginél többet adtak el idén a Suzuki Vitarából: a magyarok kedvenc autója már november végén túllépte a 10 ezres darabszámot. A második helyen szintén egy Suzuki áll, és az SX4 S-Crossból is meglehet még idén a 10 ezer forgalomba helyezett példány. Értelemszerűen a gyártók között is a japánok vezetnek, méghozzá orrhosszal. Az óra ketyeg, egy hónap múlva életbe fognak lépni az új EU-s szabályok, amelyek következtében eltűnnek majd az olcsóbb új autók a piacról.


Átlépte a 10 ezres álomhatárt a Suzuki Vitara: ennyi új modell állt forgalomba idén Magyarországon a Datahouse adatai szerint, amit a Pénzcentrumnak küldtek meg. Ahogyan a múltkori elemzésünkben is írtuk, a japán terepjáró rekordja nem meglepő, már a küszöbön volt, és még van hátra egy hónap az évből! A második helyezett sem meglepő, az SX4 S-Cross tarja az ezüstérmes pozícióját, november végéig 8491 kelt el - ha hozza az átlagát, akkor meglehet ennek az autónak is a 10 ezres darabszám 2019-ben.

{{KAPCSOLODO:1085635}}

A Suzukik mellett a teljes magyar autópiac is megdöntötte az eladási rekordot: az első 11 hónapban ugyanis összesen 141 769 új kocsit helyeztek forgalomba, mialatt tavaly az egész évben 136 601-et. Ha az eladások tartják magukat a havi átlagokhoz, akkor 2019-ben átléphetjük a 150 ezres határt is, ami újabb mérföldkő.

{{EMBED:infogram_8cf88443-40f0-4ca9-862d-152ea5f8acb9}}

De vissza a toplistára: bár a Suzuki éves szinten toronymagasan vezet, mondhatni behozhatatlan az előnye, a novembert mégsem ők, hanem a Ford húzta be 1827 új autóval. A japán gyártó azért odaért a második helyre 1669 darabbal, a harmadik pedig ezúttal a Dacia lett 1324 forgalomba helyezett kocsival. De a Skoda (1233 db) és a VW (1202) sincs sokkal lemaradva - a többi versenytárs nem tudott novemberben 1000 darab fölé menni.

{{EMBED:infogram_e3665eb6-e5ee-4249-ba14-6421390aca5f}}

A legeladottabb modellekről már ejtettünk pár szót: a "Mi autónk" egy harmadik modellt is ad a top 20-ba, a Swift a 14. helyen áll, amiből 2423 darab állt forgalomba idén. A dobogón a harmadik a Skoda Octavia, amiből eddig 6490 fogyott, a negyedik pedig jócskán lemaradva, 3831 darabbal a Dacia Duster. Az ötödik helyen jelenleg a Ford Kuga áll, 3233-at helyeztek forgalomba az első 11 hónapban.

KATT! Autóhitel kalkulátor - Találd meg a legjobb kölcsönt vásárláshoz!

Íme a teljes top 20-as lista:

Ketyeg az óra: most kell lépni, ha olcsó autót akarsz venni

Januártól gyökeresen át fog alakulni az európai autópiac az új környezetvédelmi irányelvek miatt. A Pénzcentrumnak korábban nyilatkozó autópiaci szakértő, Várkonyi Gábor is arról beszélt, 2020-tól nem a vásrlói igények fogják alakítani a kínálatot, hanem a büntetések elkerülése. 

KATT! Autóhitel kalkulátor - Találd meg a legjobb kölcsönt vásárláshoz!

Gyakorlatilag minden autómárka többszörösen felül fogja vizsgálni a palettát, és bizonyos modelleket nem fog, vagy nem olyan mennyiségben fog kínálni a piacon, mint a szabályozás életbe lépése előtt - az új EU-s előírás szerint a gépjárművek CO-kibocsátása nem lehet több átlagosan 95 gramm per kilométernél.

Amikor jövőre érvénybe lép az EU-s kvóta, és lényegesen megdrágulnak az új autók, akkor az emberek inkább a használtpiac felé fordulnak, vagy maradnak az autóikban.

Aki új autót akarna venni az elkövetkező 1-2 évben, annak nincs sok ideje hezitálni: a szakember szerint csak

az év végéig tart a "kegyelmi állapot", januártól keményen meg fognak drágulni az új autók.

A kicsi, olcsó, egyszerű modellek el fognak tűnni a kínálatból, így pedig pont, hogy az árérzékenyebb vásárlócsoportot érinthetnek fájdalmasan az EU-s szabályok - hiszen a fenti modellekbe nagyon drága lenne beszerelni a kvóta betartásához szükséges technológiát.

Lecserélnéd a régi verdát? Válassz autóhitelt kalkulátorunkban

Aki belépő modellt szeretne venni valamiből, vagy olcsó 4-5 millió forintos új autót, arra elég sötét jövő vár, ha nem tudja ezt elintézni az elkövetkezendő pár hónapban

- vélte a szakember.


URL: https://www.penzcentrum.hu/utazas/megallithatatlan-a-magyarok-kedvenc-autoja-dolnek-az-eladasi-rekordok.1085907.html