Pénzcentrum

Sok szülő nem veszi észre ezeket a tüneteket: a gyerek élete is múlhat rajta

2019.11.25. 17:33

A tinédzserkor az egyik olyan kor egy ember életében, amely a legjobban igénybe veszi mentálisan és érzelmileg. Fontos, hogy szülőként tisztában legyünk azzal, milyen jelei, tünetei vannak, hogy gyermekünk nem csak rossz passzban van, hanem depressziós. Semmiképp sem szabad félvállról venni sem magát a jelenséget, sem a ráutaló jeleket. Mutatjuk, mikor érdemes depresszióra gyanakodni.


Jövő héten már itt a december, amely nemcsak az ünnepvárás időszaka sajnos, hanem a téli depresszióé is. Sokszor úgy gondolunk a depresszióra, hogy az csak a felnőttek problémája lehet. Az egyre csökkenő napsütéses órák száma, a hideg, borús idő, a vitaminszegényebb táplálkozás, hormonváltozás mind rásegít, hogy kialakuljon a téli depresszió, de ez nem csak a felnőtteket érinti.

A tinédzserkori depressziót sokkal nehezebb felismerni, mert a kamaszok hangulatváltozásait könnyű összetéveszteni súlyosabb tünetekkel. Ezen túl, mivel a gyermek otthoni és iskolai viselkedéséből együttesen lehet csak következtetést levonni arra vonatkozóan, fennáll-e a depresszió veszélye, sokszor a szülő nem tud arról, hogy gondok vannak gyermekével az iskolában. Csak akkor, amikor már súlyos az ügy.

Egy depressziós tinédzser otthoni és iskolai viselkedése szögesen eltérhet egymástól Dr. Hayley Van Zwanenberg a Priory's Wellbeing Clinics klinikai vezetője szerint. Depresszió esetén mindkét esetben változás tapasztalható, főleg arra érdemes figyelni, hogy az emberi kapcsolataik hogyan alakulnak át. Az teljesen normális, hogy egy kamasznak nagyobb térre van szüksége és a szüleiről próbál leválni, több időt tölt egyedül a szobájában. Viszont ha már a barátaitól is elszigetelődik, akkor érdemes gyanakodni a klinikai vezető szerint. 

Depresszió jelei az otthoni viselkedésben

Depresszió jelei az iskolai viselkedésben

Mit tehet a szülő, ha a depresszió tüneteit tapasztalja gyermekén?

A szülő, hogyha a kamasz gyermeke a depresszió tüneteit mutatja, nyugodtan magyarázza el, hogy aggódik érte, mivel változást tapasztalt a viselkedésében. Ne vádolja, faggassa, dorgálja meg elzárkózásáért, romló osztályzataiért. Biztosítsa arról, hogy kíváncsi rá, mi állhat ezeknek a hátterében, és segíteni akar.

A szülő felajánlhatja, hogy több időt szán gyermekére - értékes időt - de a program mindenképp olyan legyen, amit a kamasz szeretne, amiben örömét leli. Amennyiben bármely, a fiatal környezetében lévő felnőtt öngyilkos gondolatokkal, hajlammal találkozik, és aggódik, hogy a kamasz kárt tesz magában, biztosítsa őt róla, hogy bármiben kell, támogatják őt, és hogy szívesen meghallgatják. Biztosítsák róla, hogy a gyermek bármilyen problémával fordulhat hozzájuk segítségért. 

Hogyha nem sikerül utat találni a gyermekhez, nem múlnak a tünetek, érdemes szakemberhez fordulni, mert a szülő segítsége nem mindig elég ilyen esetben - ezt tanácsolják a gyermekpszichológusok. 


URL: https://www.penzcentrum.hu/biztositas/sok-szulo-nem-veszi-eszre-ezeket-a-tuneteket-a-gyerek-elete-is-mulhat-rajta.1085581.html