Pénzcentrum

Kérdés nem marad megválaszolatlan: így alakul az áremelkedés Magyarországon

2019.11.08. 20:02

A szeptemberi adatok az elemzők szerint továbbra is az infláció kettőségét támasztják alá: a bérkiáramlás miatt egyes szolgáltatások ára meredeken emelkedik, míg az importált infláció a tartós fogyasztási cikkek árának csökkenésén keresztül lassítja az áremelkedés ütemét. Az élelmiszerárak emelkedése mögött a sertéspestis hatása fedezhető fel.


Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzőjének véleménye szerint az inflációban továbbra is kettősség figyelhető meg, míg egyes piaci szolgáltatások árai meredeken emelkednek részben a bérnyomás miatt is, az importált infláció negatív, ugyanis a legnagyobb mértékben a tartós cikkek árai estek, ami igazolja az MNB várakozásait.

Nyeste Orsolya, az Erste Bank vezető makrogazdasági elemzője szintén azt emelte ki, hogy az infláció kettős természete megmaradt: az alacsony importált inflációból eredő dezinflációs hatásokat ellensúlyozza az élénk belső keresletből eredő magasabb infláció.

Regős Gábor, a Századvég Gazdaságkutató makrogazdasági üzletágának vezetője rámutatott, hogy a maginfláció, amelyre döntéseinél a jegybank nagyobb hangsúlyt fektet, elérte a jegybanki toleranciasáv tetejét, ami indokolhatja a monetáris kondíciók szigorítását, amire legkorábban decemberben kerülhetne sor.


URL: https://www.penzcentrum.hu/vasarlas/kerdes-nem-marad-megvalaszolatlan-igy-alakul-az-aremelkedes-magyarorszagon.1084947.html