Pénzcentrum

Kész, vége: befellegzett az OTP lakástakaréknak: mi lesz az ügyfelekkel?

2019.10.16. 10:01

November 1-jével felfüggeszti lakás-takarékpénztári termékének értékesítését az OTP Lakástakarék - tudta meg a Portfolio. A nem meglepő döntést követően csak két szereplő, a Fundamenta és az Erste marad aktív a magyar lakás-takarékpénztári piacon.


Az OTP oldalán megjelent hirdetmény alapján november 1-jével függeszti fel a társaság meglévő "Bónusz" elnevezésű módozatainak értékesítését. A döntés nincs hatással a korábban megkötött, illetve az október végéig megkötendő szerződésekre, és a meglévő mintegy 600 ezer ügyfélnek nincs teendője. A termékről korábban mi írtunk először:

{{KAPCSOLODO:1074579}}

A portál szerint nem meglepő az OTP döntése éppen egy évvel azután, hogy az Országgyűlés megszüntette a lakás-takarékpénztári megtakarítások állami támogatását. Az OTP év eleji várakozásai arról szóltak, hogy a lakás-takarékpénztári szerződések értékesítése nagyjából a korábbi szint harmadára fog visszaesni a lépés következtében. Becslésük optimistának tűnt annak fényében, hogy százalékfeletti hozamot is csak speciális feltételeknek való megfelelés esetén érhettek el a megtakarítók a termékportfóliójukat jelentősen átalakító lakáskasszáknál.

Valószínűsíthető, hogy a rentábilis működtetés hiánya és a várttól elmaradó értékesítési számok vezettek az OTP döntéséhez. Az Aegon lakástakaréka tavaly szeptemberben hozott hasonló döntést az értékesítés felfüggesztéséről, majd az előremenekülést választó Erste megvette portfóliójukat. A piac legnagyobb szereplője, a Fundamenta pedig új tevékenységek elindításával (pl. ingatlanközvetítés, állampapír-közvetítés) reagált az új helyzetre. A Portfolio nem számít az Aegonéhoz hasonló lépésre az OTP részéről, de egyelőre az értékesítés belátható időn belüli újraindítására sem látunk nagy esélyt.


URL: https://www.penzcentrum.hu/megtakaritas/kesz-vege-befellegzett-az-otp-lakastakareknak-mi-lesz-az-ugyfelekkel.1084045.html