Pénzcentrum

Ennek senki nem fog örülni: nagyot drágulhat ez az alapvető élelmiszer

2019.09.30. 10:04

Emelkedtek az árak a hazai tejpiacon, a drágulás a következő hónapokban is kitarthat - írja a Magyar Nemzet. A fogyasztóknak kellemetlen, a termelőknek viszont csökkenhet a növekvő önköltségek miatti vesztesége az ágazatban.


A felvásárlási árak két és fél éve 90 és 100 forint között mozognak, ez azonban egyre kevésbé tudja fedezni a termelési költségeket. A bérköltségek, az ipari energiaárak és az erősödő infláció gyors ütemű emelkedése miatt nagyobb teher hárul a gazdaságokra. A Magyar Nemzet információ szerint első ütemben 2-4 százalékkal emeltek árat a feldolgozók és áruházláncok.

Novemberben újabb áremelési hullám jöhet, ebbe az irányba mutat az euró-forint árfolyam és a külpiacokon tapasztalható magas ár is. A hazai feldolgozóknál ráadásul egyre kevesebb a nyerstej, a magas exportárak miatt a termelők ugyanis inkább a külföldi értékesítés mellett döntenek, a fogyasztói kereslet ezzel együtt jelentősen nőtt.


URL: https://www.penzcentrum.hu/vasarlas/ennek-senki-nem-fog-orulni-nagyot-dragulhat-ez-az-alapveto-elelmiszer.1083441.html