Pénzcentrum

Hihetetlen: ennyivel olcsóbbak a vidéki mozik, mint a budapestiek

2019.09.25. 08:15

A kisebb városi, falusi mozik megszünésével megváltoztak a látogatási szokások is. Mára már szinte csak a megyeszékhelyeken találhatjuk meg a kikapcsolódás ezen formáját, és a hazai piacon szinte monopóliumhelyzet alakult ki: a legtöbb településen a Cinema City kínálja a legfrissebb mozifilmeket. Viszont nem mindenhol ugyanannyiért, a jegyár városról-városra eltérhet.


Az elmúlt évek visszaesését követően ismét egyre több magyar vesz mozijegyet. A KSH szerint közel 60 éve még összesen 140 millió jegyet adtak el Magyarországon, ami azt jelenti, hogy egy magyar átlagosan 14-szer ment el moziba évente. Ez a szám a 90-es évek elejére már a tizedére csökkent, 2014-ben pedig már 10 millió alá ment a mozilátogatások száma. Úgy tűnik, ennek a nagymértékű csökkenésnek vége, ugyanis az elmúlt években ismét egyre több magyar látogatatott el a mozikba, 2016 óta már minden évben ismét 14 millió fölé kúszott a mozilátogatások száma.

Hogyan tudott ennyire kikopni a mindennapokból a mozizás, és miért szorult vissza ennyire? Ennek több oka is van. Feldmájer Sándor, a Filmforgalmazók Egyesületének titkára elárulta a G7-nek, hogy viszonylag egyszerű oka van a hanyatlásnak: míg 1965-ben csupán minden tizenkettedik emberre jutott egy tv, tavaly már a háztartások több mint 90 százaléka rendelkezett tv-előfizetéssel. Mint modta,

régebben nem igen volt más lehetőség a szórakozásra, kedvező áron értékesítették a jegyeket, vidéken pedig szinte minden településen volt mozi.

A rendszerváltás után számos mozi önkormányzati tulajdonba került, majd ezeket bezárták és értékesítették az ingatlanokat. Ezáltal rendkívül lecsökkent a mozik száma: míg 1970-ben még közel 4 ezer moziterem működött az országban 600 ezer moziszékkel, addig 2016-ben már csak 355 moziterem működött összesen 63 ezer hellyel.

2011 előtt évente átlagosan 8-9 százalékkal növekedett a mozijegy ára, 2012-ben azonban közel 60 százalékos áremelkedés zajlott le, ugyanis a 768 forintról 1310 forintra emelkedett.

Tavaly már 1560 forint volt átlagosan egy szombat esti mozijegy. A komoly áremelkedésben valószínűleg az játszott szerepet, hogy 2011-ben felvásárolta a Cinema City a szintén plázamozikat üzemeltető Palace Cinema-t, így a szinte monopolhelyzetben lévő cégóriás könnyedén megszabhatott egy magasabb árat.

Sokan nem tudják, hogy bár a mozijegy árát alapvetően a mozi fenntartója dönti el, a bevétel sokfelé oszlik el. A fenntartó mellett a film forgalmazója is megkapja a részét, valamint az állam is szép szeletet hasít ki a jegyárból az általános forgalmi adó révén.

A teljes cikk a HelloVidék oldalán olvasható.


URL: https://www.penzcentrum.hu/vasarlas/hihetetlen-ennyivel-olcsobbak-a-videki-mozik-mint-a-budapestiek.1083249.html