Pénzcentrum

Dübörög a bevásárlóturizmus: milliárdokat költöttünk el a szomszédainknál is

2019.09.11. 13:02

2019 első félévében az forint árfolyamától függetlenül nagyon pörgött a bevásárlóturizmus, többet utaztunk és többet költöttünk, mint korábban. A szomszédos országok közül Ausztria a legnépszerűbb, ennek az is lehet az oka, hogy ott nyelvi nehézségek sem nagyon vannak a boltokban, hiszen sok a magyar eladó.


Úgy tűnik, nem nagyon izgatta a magyar bevásárló turistákat a forint árfolyamának hullámzása, hiszen az elmúlt három esztendőben dinamikusan nőtt a bevásárlóturizmus, évről-évre többet vásároltunk a határokon túl. Pedig a weben a fotel kényelméből bármi beszerezhető a külhoni boltokból is, ha valakinek épp onnan hiányzik valami - számol be a blokkk.com

A vásárlók kalandvágya azonban erős, és egyre több alkalommal kerekednek fel bevásárolni a az országhatárokon túlra. Két és félmillió felett mozog már azoknak az egynapos kirándulásoknak a száma, amikor bevásárlási céllal kerekedtünk fel, féléves távlatban.

Árfolyam libikóka: eddig nem számított

2017 első félévében átlagosan 309 forint volt az euró, 2018 első félévében 314 forint, 2019-ben pedig 320 forint fölé kúszott az árfolyam. És úgy tűnik, ez nem vette el a magyar vásárlók kedvét attól, hogy külhonban vásároljanak. 2018 második féléve a maga 323 forintos átlagos árfolyamával sem izgatta a kiránduló vásárlókat, vitték a pénztárcájukat kifelé.

2019 első félévében is Ausztriában verték el azért a legtöbb pénzt a kizárólag vásárlási céllal felkerekedő magyar shopppingolók, bár volt némi lemorzsolódás a vásárlások értékét tekintve.

Valamennyi nagyobb bevásárló piacnak számító szomszédos országban nőtt a bevásárlások értéke 2019 első félévében, Szlovákia, Szerbia Ukrajna és Románia boltjaiban egyaránt nagyobbra nyíltak a magyar pénztárcák:

{{EMBED:infogram_edff9935-eb8b-4935-88cb-703af340c6af}}

A mérleg alapján pedig 2019 első félévében összességében is tovább hízott a magyarok bevásárlóturizmusa. Kérdés persze, hogy a jelenlegi árfolyam mit hoz, vagy mennyit vihet el a bevásárlóturizmus mérlegében.


URL: https://www.penzcentrum.hu/vasarlas/duborog-a-bevasarloturizmus-milliardokat-koltottunk-el-a-szomszedainknal-is.1082757.html