Pénzcentrum

Észre sem veszed, és lehúznak ezek az ATM-ek: kiderült, mi a trükk

2019.08.12. 10:11

Nem véletlenül övezi általános bizalmatlanság a bulinegyedet ellepő kék-sárga színű, EUR HUF feliratú bankfüggetlen ATM-eket. A Tripadvisoron számos példát lehet találni arra, hogyan vágják át a gyanútlan turistákat, akik nem ismerik a helyi valuta árfolyamát és értékét. Ezek a bankautomaták 10-15 százalékkal kedvezőtlenebbül váltanak a bankokhoz vagy utcai pénzváltókhoz képest, és más trükkjük is van: a felvételnél a nagyobb összegek felé terelik az embert.


Nem magyar trükközésről van szó: a gépeket az Euronet Banktechnikai Szolgáltató Kft. üzemelteti, amelynek anyavállalata, az Euronet Worldwide egy kansasi székhelyű, nemzetközi készpénzforgalmi, elektronikus fizetési és tranzakciófeldolgozási szolgáltatást nyújtó vállalat, világszerte 47 ezer ATM-el. Itthon mintegy 500 ATM-je működik, amelyek közül 400-ból lehet eurót is felvenni. Nemcsak Budapesten vagy a turisták által frekventált helyeken - például a reptéren -, hanem kisebb-nagyobb városokban és a határnál is - írja a G7.

Az Euronet ATM-ek valójában nem pénzváltók, hanem DCC, azaz dinamikus valutakonverziós eszközök. Tehát egyfajta kényelmi szolgáltatást nyújtanak, és ezért eltérő szabályozás is vonatkozik rájuk - hívta fel a figyelmet a Magyar Nemzeti Bank. A DCC-nek egyébként már egy ideje nincs jó híre a bankkártyájukat külföldön is tudatosan használók körében, mert elég drágán kell megfizetni azért, hogy megtudjuk, pontosan hány forintot vonnak majd le a számlánkról. 

Külföldi vásárlás vagy készpénzfelvétel során ugyanis a helyi valuta - például euró - mellett a rendszer felajánlja az összeg forintban történő levonását is a számlánkról. Az átváltás mindkét esetben megtörténik - nem forintban fizetünk tehát -, de a forint választásakor nagyrészt az ügyfél szempontjából rendkívül kedvezőtlen árfolyamot alkalmaz a rendszer, így szinte minden esetben az adott pillanatban ismeretlen árfolyamot használó eurós levonást érdemes választani. Az EU a DCC-t még a 2009-es pénzforgalmi rendeletben szabályozta, amelyet szinte szó szerint ültettek át a magyar jogrendszerbe - tájékoztatott a jegybank. 

E szerint az ügyfelet minden esetben előre kell tájékoztatni az alkalmazott árfolyamról és a költségekről, és jóváhagyását kell adnia a fizetési művelet elindításához, azonban az Euronet ATM-eknél ebben nem is volt hiba: nem titkolják az alkalmazandó árfolyamot és az esetleges jutalékot sem, azonban ezen túl történtek furcsa dolgok a készpénzfelvétel során.

Az Euronet ATM tesztből kiderült: ezekre az automatákra is érvényes a havi két ingyenes készpénzfelvétel. Azonban, ha magyar kártyával a kipróbált 10 automata közül egyik sem ajánlotta fel az eurófelvételi opciót. Egy brit, tehát fontalapú kártya esetán már egészen más volt a helyzet: az automata felajánlotta az eurót is a forint mellett, ezen a ponton tehát már külön kezeli a hazai és a külföldi kibocsátású kártyákat a rendszer.

Az Euronet arról tájékoztatott ezzel kapcsolatban, hogy az adott kártya típusától és a kibocsátó bank beállításaitól függ, hogy lehet-e eurót felvenni vele. Külön érdekesség, hogy magyar kártyával próbálkozva lényegesen kisebb összegeket ajánlott fel kivételre az automata (20, 30, 40 ezer és 5, 10, 15 ezer forint) míg a brit kártyánál sokkal magasabbakat (100, 80, 60 ezer és 200, 180, 150, 120 ezer forint.) Ha ekkor a "másik összegre" kattintottunk, akkor a következő képernyőn már valamivel alacsonyabb, 40, 35, 30 ezer és 60, 50, 45 ezer forintot is felajánlott. 

Ahhoz, hogy magunk írjuk be az összeget, még egyszer a "másik összeg"-re kellett kattintani.

A brit kártyát használva - meglátva a képernyőn az egy fontért ajánlott 320 forintos árfolyamot - a felajánlott két opció, az "átváltás elfogadása" és az "átváltás elutasítása" közül az utóbbit választva az ATM mégis elvégezte a tranzakciót. Abban az esetben, ha nem akarjuk elvégezni a tranzakciót, akkor nem a képernyőn kell elutasítani az átváltást, hanem a PIN-paden kell a törlés opciót választani, tehát elvileg lehetséges törölni az egész tranzakciót ezen a ponton is, de a képernyőn ennek nyoma sincs.

5000 forintot felvéve a brit kártyával az átváltást elutasítva az alkalmazott árfolyam a kártyát kibocsátó banké, de ezt nem közölték a képernyőn. Ezzel az opcióval sem járunk feltétlenül jobban: az adott brit bank ugyanis az Euronetnél is 12 forinttal kevesebbet, mindössze 308 forintot adott egy fontért, és 850 forintnak megfelelő összeget levont tranzakciós díjként.


URL: https://www.penzcentrum.hu/vasarlas/eszre-sem-veszed-es-lehuznak-ezek-az-atm-ek-kiderult-mi-a-trukk.1081659.html