Pénzcentrum

Ilyen könnyen úszhat el a családi vagyon: ez a papír kell a biztonsághoz

2019.07.20. 07:04

A barátoktól és a családtagoktól való kölcsönfelvétel általában szörnyű ötlet, gyakran feszültséget okoz a kapcsolatokban, és bűntudatot, haragot és bizalomvesztést okozhat - mégis előfordul olyan eset, amikor egészen egyszerűen nincs más választásunk. Szakértőnk válaszol, hogy adjuk, és hogy kérjünk kölcsön jól pénzt közeli hozzátartozóinktól.


Gyakran fordulhat elő olyan helyzet az ember életében, hogy hirtelen kisebb-nagyobb összegre van szüksége, pláne akkor gond ez, ha nincs megtakarítása, esetleg nem likvid formában tartja őket. Ám nem mindenki tud vagy akar a bankhoz, egyéb pénzintézethez fordulni, főleg, ha van egy olyan segítőkész rokona, barátja, aki szívesen ad neki kölcsön.

Baráti kölcsön előtt azonban érdemes tisztába lenni pár fontos részlettel, ha pedig éppen te vagy az a jószándékú pénzes ismerős, akkor feltétlenül olvasd el Papszt Krisztina pénzügyi és vállalkozásindítási tanácsadó intelmeit.

A barátoktól és a családtagoktól való kölcsönfelvétel általában szörnyű ötlet, gyakran feszültséget okoz a kapcsolatokban, és bűntudatot, haragot és bizalomvesztést okozhat. Senki nem akar olyan helyzetben lenni, ahol valaki másra kell támaszkodnia, de ha beütött a pénzzavar és a kölcsön a legmegfelelőbb módja annak, hogy kiszabaduljon a rossz pénzügyi helyzetből, a családtól, barátoktól kért kölcsön megoldás lehet. Ám ha valaki elmegy ebbe az irányba, győződjön meg róla, hogy ez-e az egyetlen út.

Íme a lépések, amelyeket érdemes betartani, ha valaki családtagtól vagy baráttól kér pénzt.

Mutasd be a helyzetedet!

Amikor egy banktól kérünk pénzt kölcsön, ki kell tölteni egy kérelmet, be kell mutatni a teljes pénzügyi helyzetet, és néha még biztosítékot is fel kell mutatni. Csak azért, mert személyes kapcsolatod van azzal a személlyel, akitől pénzt kérsz kölcsön, nem jelenti azt, hogy ezt a lépést ki lehet hagyni.

Valójában célszerű egy rövid leírást készíteni, amelyben körvonalazod, hogy miért kell a pénz - ez segíthet átlátni, hogy komolyan veszi a kölcsönt, és miért van szüksége a pénzre.

Határozz meg egyértelmű visszafizetési feltételeket!

A "Fizetek, ha tudok" azt mutatja, hogy a kölcsön visszafizetése nem jelent elsőbbséget. Ez fontos, figyelembe véve, hogy a barátoktól vagy a családtól pénzt kérő emberek közel háromnegyede soha nem fizeti vissza a kölcsönt.

Ha hitelesnek akarsz tűnni, pontosan add meg, hogyan, milyen ütemezéssel fizeted vissza a pénzt, ez megnöveli a bizalmat a fizetési képességre, készségre vonatkozóan. Add meg, mikor kezded a visszafizetést, mennyit fogsz fizetni minden hónapban, és hogyan, mi a havi esedékesség napja és a kölcsön teljes visszafizetésének időpontja.Ha igazán szeretnéd bebiztosítani a barátot, családtagot a visszafizetést illetően, mutassa meg a havi háztartási költségvetését amely tartalmazza a havi törlesztést is.

Készíts tervet arra az esetre, ha a részletfizetésfizetések elmaradnak!

Előfordulhat, hogy nem tudod visszafizetni a kölcsönt a megadott ütemezéssel. Erre az esetre is legyen egy terv, amelyben meghatározod, mi történik, ha kimarad egy részletfizetés.

Ajánlj például késedelmi díjat, vagy ha szeretnéd megmutatni, mennyire elkötelezett vagy a hitel visszafizetésében, akkor biztosítékot is felkínálhatsz.

Legyen szerződés a kölcsönről!

Ha az eddig részletezett, fenti összes pontot megvitattátok, akkor a megállapodást le kell írni, és mindkét félnek alá kell írnia, mielőtt a pénz átadásra kerül. Az aláírt szerződésből mindkét félnek legyen 1-1 példána, így bármilyen konfliktus esetén, csak elő kell venni a szerződést.

Állíts be állandó átutalást a részletfizetésekhez!

A legtöbb banknál lehetőség van arra, hogy állandó átutalásokat beállítására. Amint megkezdődik a visszafizetési időszak, automatizáld a folyamatot úgy, hogy ismételt havi átutalást állítasz be a hitelező bankszámlájára. Ezzel biztosítod, hogy véletlenül se felejted el visszafizetést.

+2 tanács kölcsönt adóknak Papszt Krisztinától:


URL: https://www.penzcentrum.hu/hitel/ilyen-konnyen-uszhat-el-a-csaladi-vagyon-ez-a-papir-kell-a-biztonsaghoz.1080805.html