Pénzcentrum

5 éven belül összeomlik a magyar egészségügy: ennyire súlyos a szakemberhiány

2019.07.19. 09:27

Húszszázaléknyi szakdolgozó hiányzik az egészségügyből a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara felmérése szerint, viszont a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) mindössze 5 százalékról számolt be. A 185 ezer álláshelyen 42 ezer orvos és 104 ezer szakápoló dolgozik. A KSH adatai szerint az orvosi álláshelyek 3,8 százaléka, a szakdolgozói álláshelyeknek pedig a 3,4 százaléka betöltetlen. A legnagyobb probléma a fekvőbeteg-ellátásban van, ahol az orvoshiány 6,2 százalékra rúg, a szakdolgozói állásoknak pedig több mint az 5 százaléka áll üresen. A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) felmérése kétszer, háromszor nagyobb szakemberhiányt mutat.


Balogh Zoltán, a MESZK elnöke reagálva a KSH adataira elmondta, hogy a közép-magyarországi régióban és Nyugat-Magyarországon érezhető a legnagyobb szakemberhiány: a főváros és a nagyobb városok a leginkább érintettek, ahol a legtöbb munkalehetőség van, és más ágazatok elcsábítják az egészségügyi pályáról a dolgozókat - írja a Világgazdaság. 

A szakmai szervezet tavaly készült országos felmérése szerint, amelyben a hazai fekvőbeteg-ellátók fele megszólalt, az ápolásvezetők 15-20 százalékos szakdolgozói hiányról számoltak be. A válaszadóknak csupán a 4 százaléka gondolta megfelelőnek a szakdolgozói létszámot, a helyzet a legtöbb válaszadó szerint öt éven belül kritikussá válhat a nyugdíjba vonulók és a pályakezdők hiánya miatt. A megkérdezettek több mint 61 százaléka kritikus pontként említette a túlmunka elrendelését, amelyet több intézményben nem tudnak kigazdálkodni.

A válaszadók 88 százaléka nem ért egyet a "bérnővérek" alkalmazásával sem a betegbiztonság, a felelősségi viszonyok, a lojalitás és a bérfeszültség miatt, így 73 százalékuk nem is alkalmazza őket

- hangsúlyozta Balogh Zoltán.


URL: https://www.penzcentrum.hu/karrier/5-even-belul-osszeomlik-a-magyar-egeszsegugy-ennyire-sulyos-a-szakemberhiany.1080757.html