Pénzcentrum

Ekkora a baj? Már végrendeletét is megírta Dévényi Tibor

2019.06.19. 09:56

Nem lesz esküvő Dévényi Tiboréknál, a legendás műsorvezető inkább a végrendeletét írta meg. Mint mondta, "nem bonyolította túl" a dolgot. Bár mindenkinek joga van rendelkezni a hagyatékáról, a magyarok csupán hét százaléka rendezi a vagyonának sorsát.


Nem veszi feleségül menyasszonyát Dévényi Tibor, aki korábban komolyan fontolóra vette, hogy elveszi a párját. Noha a házasságkötés nincsen korhoz kötve, a Három kívánság sztárja úgy érzi, már túl idős ahhoz, hogy oltár elé kísérje 58 éves kedvesét, Beát.

Nem szeretem, amikor az én koromban szerelemről meg tervekről beszélünk, mert 72 évesen már nem lehet tudni, mit hoz a holnap

- mondta a Borsnak Tibi bácsi, aki tíz éve töretlen boldogságban él a menyasszonyával.

Kapcsolatunk legelején megkértem Bea kezét, és egy időben még téma is volt az esküvő, de mostanra mindketten rájöttünk arra, hogy nem a papír miatt fogunk a sírig is kitartani egymás mellett. Különben is, hogy nézne ki, ha ennyi idősen házasodnék? Minek? Kinek bizonyítanék ezzel? Magamnak? A fenéket. Öregek vagyunk mi már ehhez. Nem lesz esküvő!

- húzta alá a műsorvezető, aki a házassági szerződés helyett inkább a végrendeletét írta meg, mert úgy véli, hagyatékának rendezése sokkal előrébb való, mint öltönyben vonulni a padsorok között.

Nem bonyolítottam túl, mindenemet a két fiamra, Mátéra és Danira, valamint a páromra, Beára hagyom. Szerintem mindenkinek jobb, ha az anyagi kérdések előre el vannak rendezve, így a halálom után nem lesz veszekedés.

Sokan nem veszik a fáradtságot

Dévényi Tibor egyike annak a kevés magyarnak, aki nem csak tervezi, de készít is végrendeletet. Ugyanis, bár mindenkinek joga van rendelkezni a hagyatékáról, mégis 100 magyarból mindössze 30 tervezi, és csak 7 veti valóban papírra, hogy mi legyen a vagyonának sorsa halála után - derült ki egy néhány évvel ezelőtt végzett felmérésből. Pedig a végrendelet létrehozását kortól és egészségügyi állapottól függetlenül mindenki számára ajánlott, hiszen a dokumentum nagy segítségére lehet szeretteinknek az örökösödés kapcsán felmerülő bonyodalmak elkerülésében a halálesetet követő nehéz időszakban.

A végrendelet kedvezményezettjének bármilyen személyt megjelölhetünk: gyermekeinket, szüleinket, rokonainkat vagy akár ismerőseinket, barátainkat is.

Azt azonban kevesen tudják, hogy jótékony szervezeteket, alapítványokat és egyesületeket is megnevezhetünk örökösnek. Állat javára viszont nem lehet Magyarországon végrendelkezni. Ha házi kedvenceinkről szeretnénk gondoskodni, akkor érdemes a végrendeletben egy állatvédő szervezetet megjelölni kedvezményezettnek, amely gondjaira a kis állatot bízzák.

Habár kevesen készítenek végrendeletet, azt szinte mindenki tudja, hogy haláluk esetén ki, és milyen jogszabályok alapján részesülhet majd az örökségből, legyen szó ingó- vagy épp ingatlanvagyonról. Végrendelet hiányában a jelenleg hatályban lévő, törvényes öröklési rend érvényesül, amely ezek szerint viszonylag közismert.: Fő vonalakban összefoglalva:

először a leszármazók, hiányukban a házastárs, házastárs hiányában a szülők, utánuk a testvérek, majd a távolabbi felmenők örökölnek.

A legfontosabb szabályok, melyekre végrendelet készítésekor érdemes odafigyelni:


URL: https://www.penzcentrum.hu/megtakaritas/ekkora-a-baj-mar-vegrendeletet-is-megirta-devenyi-tibor.1079525.html