Pénzcentrum

Itt áll feketén-fehéren: ennyire drága a posta Magyarországon

2019.06.11. 16:29

Európa országait figyelembe véve Magyarországon az 5. legolcsóbb a postai szolgáltatás. Már ami a levélfeladást illeti. A környező országok közül egyébként csak Szlovéniában olcsóbb még nálunk is levelet feladni, a többi szomszédunk jóval drágább, mint mi. Az EU-átlaghoz képest pedig feleannyiba kerülünk.


Európában igen változatos árakon lehet feladni a nemzeti postáknál levelet. A különbségek ráadásul igen nagyok. Míg az éllovas Dániában a levélfeladás 3.89 euróba, azaz mai MNB középárfolyamon 1 249 forintba kerül, addig a legolcsóbb Málta esetében ez a díj csupán 26 euro cent, azaz kb. 83 forint - derült ki a Deutsche Post összeállításából.

{{EMBED:infogram_c5e407ec-8c2a-4b41-b7a8-cdc47f3106cb}}

Ha végignézzük az európai listát, azt találjuk, hogy Magyarországon is rendkívül olcsón mérik a levelezést, egy küldemény ugyanis 50 euro centbe vagyis átszámolva

161 forintba kerül.

Ezzel az összeggel Európa 5. legolcsóbb postája vagyunk, úgy hogy a környező országok közül csupán Szlovénia olcsóbb még nálunk is. Romániában, Szlovákiában, Ausztriában és Horvátországban ugyanakkor drágább feladni egy levelet. 

Ha a teljes listát szemügyre vesszük, nem meglepő módón főleg északi országok szerepelnek az élen, ilyen értelemben pedig Olaszország második helye nem kis meglepetés. A csizmában ugyanis egy levél feladásáért 2,8 eurót számítanak fel, ami 899 forint. Ez az EU-s átlag 2,8 szorosa. 

Magyarországon egyébként az EU-átlaghoz képest majdnem feleannyiba kerül a levélfeladás.

Jó posta, olcsó posta

Ahogy azt fentebb láttuk, a német posta összeállítása szerint a magyar intézmény kifejezetten olcsónak számít európai szinten. Az alacsony árakhoz azonban úgy látszik nem is tartozik rossz szolgáltatás, sőt!

Az Egyetemes Postaegyesület (UPU - Universal Postal Union) 2018-ra vonatkozó statisztikái szerint ugyanis a Magyar Posta globálisan, a postai fejlesztések terén (2IPD) összesítésben a 30. legmagasabban jegyzet szervezet. Ami azt jelenti, hogy 143 országot magunk mögött hagytunk.

Igaz, ami igaz a környező országok közül ez esetben is többen előttünk járnak, így például Ausztria, Szlovénia, de még Szlovákia is. Horvátországot, Ukrajnát és Romániát azonban előzzük. De például Izland, Luxemburg vagy Dánia is mögöttünk van. Az összesített lista élén egyébként Svájc végzett, aminek az indexe nemes egyszerűséggel 100. Összehasonlításképpen a 30. helyzet Magyarországnak 61.3 pont kellett. 


URL: https://www.penzcentrum.hu/vasarlas/itt-all-feketen-feheren-ennyire-draga-a-posta-magyarorszagon.1079217.html