Pénzcentrum

Adócsökkentést lengetett be Varga Mihály: mérséklődhet az áfakulcs?

2019.05.22. 12:03

A kormány távlati adóterveiről is beszélt Varga Mihály pénzügyminiszter a Világgazdaságnak adott interjújában. Ezek között megemlítette, hogy szeretnék, ha csökkenne a 27%-os általános áfakulcs is, de csakis hosszú távon.


Az óvatosság nem csak a konzervatív költségvetési politikára jellemző, a magyar kormány a gazdaságvédelmi akciótervvel akar felkészülni a világgazdaság lassulására és a kereskedelmi háborúk eszkalálódására - nyilatkozta a lapnak a miniszter. A pénzügyminiszter szerint az eddig elért eredmények, a befektetőbarát hazai gazdaságpolitika akár fel is értékelheti Magyarországot a bizonytalan piaci környezetben.

A BMW és Mercedes magyarországi üzemeit érintő lépések kapcsán a tárcavezető kiemelte:

nem gondoljuk, hogy egy pillanatnyi gazdasági lassulás komolyabban befolyásolná a beruházási döntéseket az autóiparban.

Azt is hozzátette, hogy az autógyárak cáfolták is a magyarországi beruházások csúszásával kapcsolatos híreket.

Költségvetés és adótervek

A költségvetés tervezés 2020-re is - miként a korábbi években - konzervatív lesz - hangsúlyozta a miniszter, és megjegyezte: nincs változás az adópolitikában sem. Ezt alátámasztva kifejtette, hogy

Úgy döntöttünk, hogy a munkát és jövedelmet terhelő adók csökkenjenek, és a fogyasztási típusú adókon keresztül szedjük be a közösségi kiadásokhoz szükséges bevételeket. Ezen nem kívánunk változtatni, de - ahogy az elmúlt években tettük a csirke, a sertéshús és a tojás esetében - ahol mód van rá, megvizsgáljuk a kedvezményes áfa lehetőségét. Tizenöt javaslat van a Pénzügyminisztériumban, amelyben szakmai szervezetek kérnek kedvezőbb kulcsot.

Emellett viszont hosszú távú terveket is közölt a tárcavezető.

Szeretnénk, hogy hosszú távon az áfa kulcsa általánosan is csökkenjen, de ehhez további erőfeszítések szükségesek.


URL: https://www.penzcentrum.hu/megtakaritas/adocsokkentest-lengetett-be-varga-mihaly-merseklodhet-az-afakulcs.1078387.html