Pénzcentrum

Már ezért is díjat szabnának a patikákban: örülhetnek a forgalmazók

2019.05.22. 08:30

A hazai patikákat évente 4,5 milliárd forinttal támogatja a költségvetés, a gyógyszertári szolgáltatási díjat hat éve vezették be. A gyógyszertárak szolgáltatási díjához hasonlóan a gyógyászati segédeszközökre (gyse) is szolgáltatási díjat kellene bevezetni abban a csaknem ötszáz üzletben, amelyben a termékeket értékesítik Margitai Barnabás, a Forgalmazók az Egészségért Szövetség (FESZ) elnöke szerint.


Évente több mint egymillió ember szorul a mindennapi életében speciális gyógyászati termékre. A döntés egyszerre támogató és szabályozó jellegű intézkedés lehetne - mondta a Világgazdaságnak a FESZ elnöke.

A tavalyi forgalom alapján kevesebb mint 1,1 milliárd forintra becsülik azt az összeget, amelyet évente a gyse-szolgáltatási díj finanszírozására kellene fordítani. A kapcsolódó kontrollált informatikai ellenőrzés bevezetésével a FESZ szerint több mint 2 milliárd forintot lehetne megtakarítani, ezzel a szolgáltatási díj bevezetésének egyenlege a költségvetési kiadások csökkenését eredményezné.

Ugyanis a szolgáltatási díjjal az állam jogcímet képezne arra, hogy a betegbiztonság javítása érdekében a támogatott segédeszköz kiszolgálójától vásárolt szolgáltatás tartalmát (tájékoztatás, betanítás, próba) és időigényét is meghatározza.

A nem megfelelő kiszolgálás az elszámolt támogatásból levonható összeggel és a kiszolgálási díj megvonásával lenne szankcionálható. Egyre nagyobb az igény arra a speciális szaktudásra, amely csak az OKJ-s gyse-képzés során sajátítható el.

Margitai Barnabás statisztikai adatokra hivatkozva elmondta: az elmúlt tíz évben megduplázódott a 90 év feletti segédeszköz-használók száma Magyarországon, évente több mint egymillió ember szorul a mindennapi életében speciális gyógyászati termékre.


URL: https://www.penzcentrum.hu/biztositas/mar-ezert-is-dijat-szabnanak-a-patikakban-orulhetnek-a-forgalmazok.1078369.html