Pénzcentrum

Rengeteg forintbankó válik érvénytelenné: sürget a határidő, eddig lehet átváltani

2019.05.17. 12:30

Sem a barna ötezrest, sem a "Bartók" ezrest vagy a lila ötszázast nem fogják beváltani törvényes fizetőeszközre. A jegybank ugyanis közölte, a határidő lejárta után semmilyen módon nem cserélik ki ezeket névértéken törvényes fizetőeszközre.


A készpénzforgalomból 20 évvel ezelőtt, 1999. július 27-én bevont barna 5000 forintos, valamint az 1999. szeptember 1-én bevont zöld, Bartók Béla portréval ellátott 1000 forintos és lila, Ady Endre arcképét ábrázoló 500 forintos bankjegyek átváltási határideje a lejáratához közeledik. Mindez azt jelenti, hogy ezek a bankjegyek már csak néhány hónapig válthatók át névértéken az MNB lakossági pénztárában törvényes fizetőeszközökre, mert az átváltási határidejük lejáratát követően értéküket vesztik

A törvény szerint az MNB a bevont bankjegyeket a bevonási határnapjuktól számított 20 évig váltja át forgalomban levő fizetőeszközre. Ez a határidő nem hosszabbítható meg. Az MNB munkanapokon nyitva tartó lakossági pénztárában az elévülő bankjegyek átváltására az alábbiak szerint van lehetőség:

a "barna" ötezer forintos esetén 2019. július 26-ig, a "zöld" ezer és "lila" ötszáz forintosok esetén pedig 2019. augusztus 30-ig.

A jegybank lakossági pénztárának elérhetőségéről és nyitva tartási idejéről az MNB honlapjának Bankjegy és Érme menüpontja alatt található bővebb információ.

Néhány bank-és postafiókban szintén van még lehetőség ezeknek a bankjegyeknek az átváltására, ám fontos tudni, hogy a bankok és posta az átváltást egyéb szolgáltatásuk (például számlavezetés) igénybevételéhez köthetik, továbbá díjat is felszámíthatnak érte. Célszerű a bank- vagy postafiókok felkeresése előtt az érintett hitelintézetek és a posta honlapján tájékozódni az átváltás lehetőségéről és feltételeiről.


URL: https://www.penzcentrum.hu/megtakaritas/rengeteg-forintbanko-valik-ervenytelenne-surget-a-hatarido-eddig-lehet-atvaltani.1078215.html