Pénzcentrum

Lakáshitele van? (x)

2019.04.23. 05:30

Ma Magyarországon még több tízezer olyan, érvényben lévő lakáshitel szerződés van, amelyek esetében a törlesztőrészlet egy éven belül, akár többször is változhat.
Advertisement

Ennek oka, hogy a megállapodás megkötésekor sokan változó kamatozással vették fel a kölcsönüket, így vállalták azt, hogy 3, 6 vagy 12 havonta a velük kapcsolatban álló pénzintézet - a külső, tőle független financiális tényezőket mérlegelve - újraszámolhatja a hitelösszegre eső kamat mértékét. A hosszú futamidők miatt pedig időről - időre nagyobb arányban is növekedhettek a hitelesek terhei. Természetesen van megoldás ennek megelőzésére a jövőben.

A családoknak, magánszemélyeknek egyaránt lehetőségük nyílik rá, hogy a változó kamatozású lakáshiteleiket szabadon fix kamatozásúakra cseréljék hitelkiváltással, vagy szerződésmódosítással. A Magyar Nemzeti Bank és a Magyar Bankszövetség tájékoztatása szerint a legfőbb érv a jelzáloghitel szerződések újragondolása mellett az, hogy a fix kamatozású hitelnél a kamat és vele együtt a havi törlesztő részlet is változatlan marad hosszabb időszakig - vagy éppen a futamidő végéig-, függetlenül a gazdaságban zajló folyamatoktól.

A fix kamatozásra való áttérés kiszámíthatóságot, stabilitást jelent, és a pénzügyek tudatosabb tervezését, menedzselését segíti elő, ezért is érdemes alaposan mérlegelni a személyre szabott ajánlatot, amit a hitelező bank készít el és bocsát rendelkezésre.

További információk: bankszovetseg.hu/fixarfolyam

(x)


URL: https://www.penzcentrum.hu/hitel/lakashitele-van-x.1077145.html