Pénzcentrum

Gondoltad volna? Ennyit keres egy szakács a legendás pesti gíroszozóban

2019.03.12. 16:50

Egyre kevesebb a pincér és a szakács az országban, egy jelentős részük már külföldön dolgozik. De az sem jár feltétlenül rosszul, aki itthon marad, hiszen egyre jobban megbecsülik anyagilag is a hazai vendéglátósok a munkaerőt.


Tömegével csábítják a magyar dolgozókat külföldre, jellemzően Nyugat-Európába - ahogy azt a Pénzcentrum korábban is megírta számos alkalommal. Mennek az informatikusok, az orvosok, de főként a szakemberek és a vendéglátóipari szakmunkások.

{{KAPCSOLODO:1073467}}

Hiába dolgoznak 59 ezren a vendéglátásban, 5 ezerrel többen, mint tavaly, még így is nagyjából

3 ezren hiányoznak a szakmából.

A munkáltatók arra készülnek, például a szakács és a pincér jövőben is hiánycikk lehet. Az árakat pedig az is felhajtotta, hogy a magyarok közül többen, többször mentek étterembe idén: tizedével gyarapodott a vendéglők forgalma egy év alatt a KSH szerint.

Ennek eredményeképpen itthon kritikus a munkaerőhiány a szállodákban, éttermekben, vendéglátóhelyeken, éppen ezért egyre jobban lehet keresni szobalányként, pincérként, szakácsként

{{KAPCSOLODO:1069310}}

Egy olyan hirdetésben botlottunk a közöségi oldalon, melyben szakácsot keresnek az egyik leghíresebb budapesti görög étterembe, a Estia Gyradikoba.

A hirdetés szövege szerint "Szakács vagy tálaló szakács kollégát keresünk görög éttermünkbe. Érdeklődni személyesen lehet az étteremben!"

A fizetés napi 18 ezer forint, ami nem tűnik soknak, ám ha valaki 5 napot dolgozik egy héten, 360 ezer forintot kereshet egy hónap alatt.

Ez mai árfolyamon 1140 eurót jelent - ennél Ausztiában a korábban talált hirdetések szerint ugyan még többet lehet keresni, de már nem sokkal.


URL: https://www.penzcentrum.hu/hitel/gondoltad-volna-ennyit-keres-egy-szakacs-a-legendas-pesti-giroszozoban.1075699.html