Pénzcentrum

Ez a boltok nagy trükkje: fel sem tűnik, így fosztanak ki vásárláskor

2019.03.11. 16:50

A boltok számos apró trükkel próbálnak rávenni minket, hogy vásároljunk. Nem véletlenül vannak elhelyezve bizonyos termékek a kasszánál, vagy pont a vásárlók szemmagasságában - nem csoda, hogy olykor becsúszik még egy-két csoki, rágó vagy akciós termék a kosarunkba. Ilyen és hasonló fortélyokkal vesznek rá minket az impulzusvásárlásra, ha nem vigyázunk, könnyen lehúzhatnak.


Korábban már írtunk arról a felmérésről, amelyből kiderült, az idősebb korosztály hajlamosabb az impulzusvásárlásra: az 50-59 év közöttiek 61 százaléka, míg a 60 év felettiek 72 százaléka dönt gyorsan. A 18-24 évesek éppen ellenkezőleg: 69 százalékuk hosszas mérlegelés után dönt a vásárlás mellett. A kutatás arra is rávilágított, hogy a vásárlók számára két dolog fontos igazán, az ajánlat ára és a kedvezmény mértéke. 

Mit lehet tenni, hogy ne váljunk impulzusvásárlóvá? Hogy tudunk ezzel spórolni? Összeszedtünk nyolc tippet, amit követve te is könnyen elkerülheted a felesleges vásárlást. 

Készíts egy költségvetést

Sokan nem veszik észre, hogy minden hónapban túlköltekeznek. Pont emiatt fontos az, hogy készítsünk egy költségvetést, amiben szerepelnek azok a kiadások, amikre mindenképp költenünk kell. Ha megvan, tegyük félre ezt az összeget. Ez azért fontos, mert így minden hónapban átláthatod, hogy mire, mennyit költesz és mennyi marad az egyéb szükségleteidre. Így nem tudod eltapsolni az egész fizetést pár nap alatt. 

Ragaszkodj a listádhoz

Készíts egy listát arról, hogy miket kell megvenned az adott héten, hónapban. A lista abban segít, hogy uralkodj magadon, ha megcsapna a vásárlás szele. Légy szigorú és emlékeztesd magad arra, hogy: csak olyan termékeket szabad megvenned, amelyekre szükséged van, amelyek a listádon szerepelnek. Azáltal, hogy ezt mantrázod, kevés esély nyílik arra, hogy ráfanyalodj olyan dolgokra, amiket itt-ott meglátsz a boltokban. 

Tudd, hogy mit akarsz venni

Megkönnyíthetjük a helyzetünket, ha tudjuk, mit akarunk venni. Jegyezzük le minden tulajdonságát a kiszemelt tárgynak, ezután járjuk körbe, hogy hol, mikor, mennyiért szerezhetjük be. Ez azért fontos, mert ezzel is sokat spórolhatunk. Lehet, hogy egy adott helyen olcsóbb lesz egy áru, de többet kell fizetnünk a szállításért, viszont találhatunk olyan boltot is, ahol mindkét szempontból jobb ajánlatot kaphatunk. Ha tudjuk, mire van szükségünk, könnyebben elkerülhetjük az impulzusvásárlást. 

Kapd elő a számológéped

Minden telefonon van már számológép funkció, így könnyen követhetjük a bevásárlásunk során azt, hogy mennyit költünk. Add össze a tételeket, amiket meg akarsz venni, hogy figyelemmel tartsd, beleférsz-e a keretedbe vagy sem. Ha nem, még időben ki tudsz venni pár dolgot a kosaradból fizetés előtt. 

Légy őszinte magadhoz

Tedd fel magadnak mindig a kérdést: szükségem van nekem erre a dologra? Ha elbizonytalanodsz a válaszon, akkor az azt jelenti, hogy nem nagy gond, ha ma inkább nem veszed meg. Ez az a pont, amikor legtöbbször az érzéseire hallgathat az ember. Ismerjük a "jó lesz majd valamire", "de olyan jó árban van", "de hát, megérdemlem" és hasonló mondatokat. Még, ha nincs is rá szükségünk, elkezdjük győzködni magunkat arról, hogy majd később az lesz. 

Ne vásárolj, ha nem érzed jól magad

A legtöbbet akkor pazarolhatsz el a pénzedből, ha arra használod a vásárlást, hogy jobban érezd magad. Pillanatnyi örömet ugyan érezni fogsz, de miután meglátod, mennyit költöttél el feleslegesen, nem érzed majd túl jól magad. Ez persze nem csak akkor érvényes, ha szomorú az ember: idegesen is rengeteget vásárolunk, sőt akkor is, ha valamilyen azonnali szuperakcióval kecsegtetnek minket. 

Akkor sem, ha éhes vagy

Élelmiszereket vásárolni, amikor éhes vagy, nem jó ötlet. Csak képzeld magad a szituációba: korgó hassal sétálgatsz a sorok között és dobálod a kosaradba a különböző harapnivalókat, végül veszel egy rakás nassolnivalót, amitől jóllakni nem fogsz, de költesz rá egy csomó pénzt.

Óvatosan a netes vásárlással

Az online rendelés forradalmasította a vásárlást. Egy gombnyomással megvehetünk bármit, amit akarunk és nincs sorban állás. Ugyan minden információ a szemünk előtt van, több terméket is összehasonlíthatunk, de a kiszállítás költségével a legtöbb helyen számolni kell. Bár ez szörnyen kényelmes megoldásnak tűnik, egy impulzusvásárló könnyen elszórhat néhány tízezret pár kattintás alatt.


URL: https://www.penzcentrum.hu/vasarlas/ez-a-boltok-nagy-trukkje-fel-sem-tunik-igy-fosztanak-ki-vasarlaskor.1075671.html