Pénzcentrum

Jön a 9 órás munkaidő a közszférában

2019.03.01. 12:25

Durva megszorítások lépnek életbe a központi hivatalok tisztviselőit érintő új jogszabály értelmében - számolt be a Népszava.


Péntektől lép életbe az új kormányzati igazgatásról szóló jogszabály, mely szerint a központi hivatalok tisztviselőinek mostantól legalább napi kilenc órát kell bent tölteniük a munkahelyükön az eddigi nyolc óra helyett, és a munkaidőbe már nem számít bele az ebédszünet fél órája.

A megyei és fővárosi kormányhivatali dolgozóknak már nem jár cafeteria, az alapszabadság 25 napról 20 napra csökken, és már nem a munkában töltött idő, hanem a pozíció határozza meg a további szabadnapok számát. Mostantól ellentételezés nélkül terjeszthető ki a napi munkaidő 12 órára, vagyis nem fizetik ki a túlórákat.

Nemcsak a nyugdíjfolyósítónál dolgozóknak, hanem a Magyar Államkincstár valamennyi kormánytisztviselőjének, ügykezelőjének, a minisztériumok és háttérintézményeik, valamint a kormányhivatalok, járási hivatalok dolgozóinak is megváltozik a jogviszonya március 1-től. Mától kormányzati szolgálati jogviszonynak nevezik azt.


URL: https://www.penzcentrum.hu/karrier/jon-a-9-oras-munkaido-a-kozszferaban.1075337.html