Pénzcentrum

Itt a bejelentés: milliókat kapnak ajándékba a magyar családok

2019.02.10. 15:48

Évértékelőt tartott ma Orbán Viktor, melyen 7 pontos családpolitikai akciótervet jelentett be.


Ahogyan az várható volt, Orbán Viktor előállt a demográfiai csomaggal, ami a gyerekvállalás ösztönzését célozza. A Portfolio elemzői véleménye szerint a bejelentett intézkedések első ránézésre is jelentős költségvetési forrást megmozgató döntések, amelyek akár valóban hozzájárulhatnak a kormány céljához. Erre nagy szükség is van, hiszen a nők gyerekvállalási kedve az eddigi erőfeszítések ellenére harmadik éve stagnál, az 1,5-ös termékenységi ráta pedig nagyon messze a van a kormány által célul kitűzött 2,1-es értéktől - írják.

A 7 pontos családvédelmi akcióterv elemei:

Külföldi nyelvtanulásra is jut pénz

Megreformálnák a középiskolai nyelvoktatást is, aminek keretében a diákok 2x2 hetes külföldi nyelvtanfolyamon vehetnek részt, aminek költségét a kormány állja majd - jelenti ki a miniszterelnök.

200 milliárd egészségügyi fejlesztésekre

A kormány döntése értelmében 200 milliárd forintot költünk egészségügyi fejlesztésekre beleértve a budapesti centrumkórházak fejlesztését is - mondja a kormányfő.

A pontos hatásokat illetően számításokra van szükség. Elsőre csupán annyit mondhatunk, hogy éves szinten hozzávetőleg 50 ezer házasság köttetik, a 10 millió forint hitel (amennyiben mindenki igénybe veszi) az 500 milliárd forintnyi kiadást jelentene. Sok múlik a kondíciókon is: például egyelőre nem tudjuk, hogy a kölcsön mire fordítható, milyen futamidővel, kamattal ketyeg. Ez az ösztönzés szempontjából is fontos: ha kevesek számára csábító a hitel, kisebb lehet a gyerekvállalási kedv javulása is. Azt sem tudjuk, hogy a kölcsön később is felvehető-e, vagy csak a házasságkötés pillanatában. A házasodók gyakran nincsenek abban az élethelyzetben, hogy szükségük lenne ekkora kölcsönre. A részletek tehát roppant fontosak a program megítélése szempontjából

- fűzte hozzá elemzői véleményében a Portfolio.

{{EMBED:https://www.youtube.com/embed/_-_QQDjZvdA?rel=0}}
(Borítókép - MTI/Kovács Tamás)


URL: https://www.penzcentrum.hu/megtakaritas/itt-a-bejelentes-milliokat-kapnak-ajandekba-a-magyar-csaladok.1074705.html