Pénzcentrum

800 ezres fizetés, ingyen szállás: tömegével csábítják a magyar szakembereket

2019.02.04. 11:31

Rengeteg húsipari dolgozót, hentest keresnek nem csak Magyarországon, de egész Nyugat-Európában is, és habár már itthon is tisztességesen lehet keresni ebben a szakmában, a nyugati bérekkel a hazai vállalatok nem tudják felvenni a versenyt: találtunk olyan hirdetést, amelyben közel 800 ezer forintot ígérnek és ingyen szállást.


Már ezelőtt három évvel is brutális munkaerőhiányról számoltunk be a kiskereskedelemben, a helyzet azóta sem javul: 2018 harmadik negyedévében több mint 8 ezer ember hiányzott a kiskereskedelmből a KSH adatai szerint. Lasszóval kell fogni a bolti eladókat, kiszolgálókat és a henteseket is.

Ha beírjuk az egyik legnépszerűbb álláskereső portál keresőmezőjébe, hogy "hentes", összesen 911 ajánlattal találkozhatunk. Ezek között vannak hazai és külföldi lehetőségek. Magyarországon, amelyik hirdetésnél fel van tüntetve a kereseti lehetőség, nettó 250 és 300 ezer forint közötti összeget kínálnak a megfelelő szakképesítéssel rendelkező jelentkezőknek.

Külföldön ennek a sokszorosát lehet keresni. Találtunk olyan hirdetést, amelyikben hollandiai húsüzembe keresnek gyakorlattal rendelkező sertés- és marhacsontozókat 11, illetve 14 euróért óránként. Ez egy átlagos hónapban, 160 óra munkával 1760 illrtve 2240 eurót jelent: mai árfolyamon számolva ez 557 920 és 710 080 forint.


Forrás: Facebook

De találtunk a Profession.hu-n egy ennél is jobb ajánlatot: ebben Németországba, Offenburgba keresnek sertéscsontozásra, darabolásra, késztermék előállítására magyarokat. Feltétel a szakképesítés és a tapasztalat mellett az alapszintű német nyelvtudás, és saját autó munkába járáshoz.


Forrás: Profession.hu

Itt az ígéretük szerint 2400-2500 eurót fizetnek havonta, ami 760 800 és 792 500 forint között lesz valahol.

Mindkét hirdetésben közös, hogy ingyenes szállást biztosítanak a dolgozóknak.

Persze a fizetés nem minden, számos egyéb dolog van, amit mérlegelnie kell egy munkavállalónak, amikor úgy dönt, elhagyja a hazáját és külföldön él tovább.

Lehet ezzel versenyezni?

Kíváncsiak voltunk, hogy a hazai húsüzemek érzékelik-e a nyugati munkalehetőségek elszívóhatását: a Maczelka Márkot, SPAR Magyarország Kereskedelmi Kft. kommunikációs vezetőjét kérdeztük meg:

Igen, küzdünk munkaerőhiánnyal a Regnum húsüzemünkben: segédmunkásokat, szakmunkásokat és műszaki szakembereket keresünk leginkább. Az elszívóerőt elsősorban Ausztria, Németország és Svájc felől érezzük.

Arra a kérdésre, hogy fel tudják-e venni itthon a versenyt a külföldi bérekkel, azt a választ kaptuk, hogy a Magyarországon, ezen a területen elérhető bérekkel összehasonlítva a Regnum húsüzem bérei versenyképesek, de az Európa nyugati részén elérhető bérekkel nem tudunk versenyezni.

Kerestük a Húsipari Dolgozók Szakszervezetét is, szerettük volna tudni, ők hogy látják a helyzetet, de cikkünk megjelenéséig nem válaszoltak.


URL: https://www.penzcentrum.hu/karrier/800-ezres-fizetes-ingyen-szallas-tomegevel-csabitjak-a-magyar-szakembereket.1074509.html