Pénzcentrum

Megdöbbentő: sokkal többet fizet az autógyár a szlovák, lengyel melósoknak

2019.01.27. 09:02

Teljes a leállás a győri Audi-gyárban. A dolgozók 18 százalékos béremelést várnak el 2019-re, miközben az Audi 10 százalékot ajánlott az idei és a jövő évre is. Közben már a csehek is sztrájkba kezdtek - írja a Portfolio.


Az Audi-gyárban dolgozók sztrájkja is ráirányítja a figyelmet a kelet-európai gazdaságokban zajló bárnyomásra, miközben a régió évekig az olcsó, jól képzett munkaerővel vonzotta magához a külföldi tőkét. Csalogány György, Audi Hungária Független Szakszervezet elnöke a sztrájk mögött húzódó magyarázatként a Bloombergnek nyilatkozva kiemelte: 

Nem magyarországi bérviszonyokban gondolkozunk, mivel ebben a tekintetben itt az egyik legmagasabb a kereset, hanem régiós viszonylatban. 

A szakszervezeti vezető által megismert adatok szerint egész Európában a magyar dolgozók keresik a legkevesebbet a VW gyáraiban. Csalogány György ismertetése szerint a cseh VW-dolgozók 25 százalékkal, a szlovák munkások 28 százalékkal, a lengyel VW-munkavállalók 39%-kal, míg a belga dolgozók 3,6-szor keresnek többet a magyar társaiknál.

KATT: Sokan csak legyintenek: így spórolhatsz 300 ezret a tankolásonURL: https://www.penzcentrum.hu/karrier/megdobbento-sokkal-tobbet-fizet-az-autogyar-a-szlovak-lengyel-melosoknak.1074245.html